• 瀏覽: 7,571
  • 回覆: 159
+4
早前一班自稱「普通的香港市民」,在於香港大學校園內遊走,並沿路撕下連儂牆上的反修例宣傳品。香港大學表示,大學在檢討事件及校園管理安排後已就事件報警備案,警方暫不會進入校園調查,校方亦將採取更嚴格的出入管制措施。

港大行政及財務副校長羅哲基亦在昨日(28日)發出電郵交代校園保安的最新安排,決定對本部校園及百周年校園採取更嚴格的管制措施,學生及教職員要持有學生證或職員證進入校園,保安會按需要檢查,而校外人士需要出示相關文件,否則可能要紀錄個人資料。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200929/bkn-20200929104756514-0929_00822_001.html

30多名香港大學家長及校友向校長張翔發公開信,對他27日發表的「破壞校園」言論深表憤怒和遺憾。
公開信先為「香江同心會」澄清,指26日撕毀流膿牆(連儂牆)行動並非由組織主辦,是民間自發組織。其後指香港大學校長張翔於國安法生效3個月後一直無採取行動取締違反國安法文宣,質問做法是否作為一個中國人、作負責任校長的表現。
30多名香港大學家長及校友指,香港大學管理人的聲明認為文宣是校園設施和陳設物,令家長及校友覺得校方公然支持學生做違法事、鼓吹他們犯法。家長及校友認為不能坐視不理,故採取行動撕毀文宣。
30多名家長及校友認為張翔校長應受國安法制裁,並稱會繼續監測所有學校校園港獨文宣問題,不排除會採取進一步的行動,讓校園不會成為港獨溫床。

呢間垃圾大學管治好有問題,要加強保安唔好比班垃圾學生亂貼野就真!

HKU 報警???

唔準差佬入校園報左點查

學生唔貼埋D反中亂港既垃圾文宣咪唔會有人撕囉, 麻鷹唔管管雞仔, 真係on9大學

傳:點解要搵佢地口中的黑警幫忙?
利申:黑衣暴畜死全家!

港大有冇想過點解有人走入來撕呢? 請交代!

港大報警求助??唔 L 係化

係啊,要加強保安咪俾啲曱甴亂貼先好

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-9-29 11:37 AM 發表
HKU 報警???

唔準差佬入校園報左點查
成班黃屍腦殘教師學畜, 有事就報警, 無事就黑警

香港教育
教到你入獄
已經有好多香港學生
轉去大陸讀書

港大自治區d勇武呢??
研發武器 既成果有未???
有無農地自給自足??
水呢??咸濕經濟圈做好未, 港大一樓一紅燈區呢??

諗起d天使比人掂下就覺得比人姦污左, 一定好易濕, 爽死。。

引用:
原帖由 得棚牙 於 2020-9-29 11:37 AM 發表
傳:點解要搵佢地口中的黑警幫忙?
利申:黑衣暴畜死全家!
香港大學黑暴之源, 專教曱甴

守護流膿牆

佢地唔係話解散警隊咩

引用:
原帖由 男E 於 2020-9-29 11:37 AM 發表
港大有冇想過點解有人走入來撕呢? 請交代!
佢地黃到腦殘, 有能腦諗野咩?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-9-29 11:40 AM 發表
港大報警求助??唔 L 係化
警察無權入大學咁查乜膠

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]