• 瀏覽: 3,405
  • 回覆: 37
投誠 就話 一國兩制? 
其他 就只有 留仁, 唔留島? 

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-29 01:28 PM 發表

一國兩制統治成本低,只要控制好教育及媒體,人心會慢慢收攏
十年樹木、百年樹人。要改變千變萬人嘅思想,靠控制教育,充其量只能後中學開始。要等幾耐先可以全面改變臺灣人思想?
除正式教育外,更有家傳教育。呢樣點控制。
控制媒體,會令臺灣親中派都會反對。就只能帶出更大嘅反效果。
所以只能行開明一國一制,如香港後期殖民年代。先從全面接管,慢慢開放到各縣市主要官員由中央任命,開放議會,將民生政策決定權交畀臺灣人自己決定。中央委派嘅官員盡量配合。

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-29 02:52 PM 發表

中國係實行一國兩制(社、資)的國家,所以對台灣還是合用的(資本主義制度)。
管治唔係制度問題,而係人心問題。
大陸政治制度專制,但政治穩定。
香港制政近乎西方民主,但郤政治上爭拗不斷。施政寸步難行。

台灣的資本主義係台灣基本生活方式,消滅台獨軍事勢力保障人民生活,才是中國一國兩制特式制度。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-29 04:34 PM 發表

管治唔係制度問題,而係人心問題。
大陸政治制度專制,但政治穩定。
香港制政近乎西方民主,但郤政治上爭拗不斷。施政寸步難行。
算把啦你。

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-29 01:28 PM 發表

忽發奇想。想最快全面可控臺灣,必先令臺灣盡快沉淪。
天下大亂,越亂越好。
同香港出現嘅問題下同。中央想保住香港。但,喺臺灣發生乜事都好,短暫時間唔會影響到內地。中央大可以經濟上放棄臺灣。
中央只要喺臺灣抓緊軍事同民生治安,省及縣市主要官員由中央任命,政治上採取放任態度。由得臺灣人示威遊行,打砸搶燒,公安只做非常克制嘅維持治安,保住臺灣大企業安全。相信唔使幾耐,臺灣人會感到不斷嘅破壞,只係對自只做成損壞。跟住就會動考慮個人生治問題,放下政治。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-29 05:22 PM 發表

忽發奇想。想最快全面可控臺灣,必先令臺灣沉淪。
天下大亂,越亂越好。
同香港出現嘅問題下同。中央想保住香港。但,如有一位CHing講,喺臺灣發生乜事都好,唔會影響到內地。中央大可以經濟上放棄臺灣。
中央只要喺臺灣抓緊軍事同民生治安,省及縣市主要官員由中央任命,政治上採取放任態度。由得臺灣人示威遊行,打砸搶燒,公安只做非常克制嘅維持治安,保住臺灣大企業安全。相信唔使幾耐,臺灣人會感到不斷嘅 ...
台戰結終,自有分曉。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-29 05:22 PM 發表

忽發奇想。想最快全面可控臺灣,必先令臺灣盡快沉淪。
天下大亂,越亂越好。
同香港出現嘅問題下同。中央想保住香港。但,喺臺灣發生乜事都好,短暫時間唔會影響到內地。中央大可以經濟上放棄臺灣。
中央只要喺臺灣抓緊軍事同民生治安,省及縣市主要官員由中央任命,政治上採取放任態度。由得臺灣人示威遊行,打砸搶燒,公安只做非常克制嘅維持治安,保住臺灣大企業安全。相信唔使幾耐,臺灣人會感到不斷嘅破壞,只係 ...
同感

引用:
原帖由 一個局外人 於 2020-9-29 02:21 PM 發表

台灣土壤已經深度“綠化”,斬草唔除根、春風吹又生。再嚟一個馬英九式人物軟淋淋管治,難保唔會嚟多次2.28亊件。咁從頭再做嘅成本點計? ...
台灣特首太差,有必要中央可以炒特首重選,中央唔上身

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-9-29 05:39 PM 發表
老解的空軍同海軍⋯計只是世界的三等作戰能力,不要期望過大 不嬲玩陸軍架啦佢地~得人多戦術
你停在十幾年前

引用:

原本給予台灣一國兩制不失是條中間路,但時移世易,中美關係已不復再,此路只會給美、日一個長期鬥爭的地盤,失多於得了。香港近年正是一面鏡,和統的長期成本可能比武統還要高,若今日武統的話,還是一國一制好,反正西方制裁必不可避,時勢中國占優,西方經濟堅持不了多久,良機不可失也。

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-9-29 10:30 AM 發表

若果對台灣採用一國二制,咁絕對是個愚蠢之極的方式..
在地理上台灣島是與大陸分開的獨立島嶼,擁有自己的固有本土圈,對此會等同埋一個比香港大十倍的隱憂.現時在香港政府官員一樣,為保本土權力,並冇持續追擊暴黑反共勢力等人,就知道唔少人保留對中央的忠誠.可想而知,這種漠視中央的管治,將地區與民族分類統治,長久下去絕對會危機國家穩固,最終會禍及十四億同胞.所以武統後必須一國政策管轄,是可以考慮發展自 ...
x2

師兄高見。香港政府高官,即使不是跟黃絲黑暴勾結,亦明顯放縱黃絲黑暴;根本不能倚賴。如果武統後的台灣行一國兩制,情況只會比香港差十倍

我覺得如果阿爺真的要在台灣搞一國兩制,立法司法執法必須完全掌控:立法委員全部委任,法官全部委任,執法部門高層全由大陸委派(可委任本地人)

台灣民眾呢次扑硬街,多得呢班台獨冚家剷。

10/10 公審 台領? 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]