• 瀏覽: 22,415
  • 回覆: 298
  • 追帖: 1
咁咪好
可以永恆罷工

熱賣及精選
引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-9-28 03:03 PM 發表

唔通國泰份雇傭合約只有四個字 生養死葬 甘能簡單 ??
我都想搵份咁O既工呀

只准執笠,不能裁員!

裁員在另一角度看是負責任的行為

引用:
原帖由 74x 於 2020-9-28 02:02 PM 發表

因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,6月獲政府注資近300億港元及批出第一期保就業計劃7億港元工資補貼...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200928/photo/bkn-20200928130138170-0928_00822_001_01b.jpg?20200928140135

CX又唔係政府,除非CX變國企

新聞來源連結:
h ...
又想攬炒。
攬炒咗,以後香港只有HK Express一間細航空公私代表香港同其他航空公司談對等客運。到時就唔係要慢慢等位,或上大陸先可以搭飛機離港。
(搭大飛都可以)

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-9-28 03:02 PM 發表

工會仲唔號召罷工?
工都無得番點去罷工?

引用:
原帖由 mc4870 於 2020-9-28 02:19 PM 發表

班空姐工會之前串柒柒話要攪炒, 攪罷工架痲. 而家如願得償, 仲嘈乜姐. 
而家國泰想同你地攬炒,曱甴工會應該開心至係!

293  股東 真金白銀投資, 管理層唔裁員點向股東交代呀。請人返嚟玩手指咩。。。

因管理不善,己經成為國泰所有新聞嘅開場白

當然係要罷工抗議裁員啦

只要有工運聖衣在身,資方炒你就係打壓工運,到時就會俾人鬥,所以一定唔會炒你

要自保,罷工好

引用:
原帖由 74x 於 28-9-2020 02:02 PM 發表

因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,6月獲政府注資近300億港元及批出第一期保就業計劃7億港元工資補貼...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200928/photo/bkn-20200928130138170-0928_00822_001_01b.jpg?20200928140135

CX又唔係政府,除非CX變國企

新聞來源連結:
h ...
其實都唔知幾時飛得,留咁多人係到,都係白比人工,員工其實一早預左有呢一日,除非確定到疫情幾時完,幾時飛得,不過影響全行生態,無野做又慘 D,做第二間問題都一樣,做文職都仲有出路,空姐空少我諗要轉行了,洗慣左果班空姐應該要下跪做援交了

如果是真消息, 恭喜空中曱甴待應了, 以後唔洗甘辛苦玩罷工 , 日後永遠無工開

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-28 02:05 PM 發表

工會話要攬抄,當然係成間公司破產先係好榜樣...
支持攬炒,全間公司執咗就perfect,大家開心

一定要蝕錢到破產飬人?
宜家飛得少 節流都唔得?
第時生意好咪再請人囉
又唔係難請人

我識得啲做呢間公司既!到呢刻無工返都仲係串77!又話一恢復航班就即刻無問題!又可以出糧擺工!到時先玩返公司轉頭!我聽到都呆撚咗!呢刻呢間野仲唔清黃血仲等幾時?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]