• 瀏覽: 2,564
  • 回覆: 53
+3
中秋節將至,內地冒牌月餅案又出現。上海公安機關歷經一個月偵查,近日在廣東、福建警方配合下偵破冒牌月餅案,涉及產品包括假冒美心及榮華等香港品牌,案中40餘名疑犯落網,搗毀生產、倉儲窩點9處,查獲冒牌月餅

藍絲很喜歡的美心和榮華月餅
藍絲能吃到平價又支持美心和榮華公司的月餅, 真是十分幸運

好多水魚甘願用高價買月餅
我藍絲屋企人(全部有做全民檢測除了我)年年買大班冰皮月餅
又有好多人送大班冰皮月餅比我地

雖然我屋企人係藍絲, 不過照幫襯黃店。 我什麼店也幫襯, 不論美心吉野家

新聞來源連結:

https://china.hket.com/article/2 ... 45賣340元產業鏈曝光(組圖,有片)

正正告訴大家內地政府保障 知識產權 保障正當商家的利益🤔🤔

引用:
原帖由 tom012345 於 2020-9-28 10:48 AM 發表
中秋節將至,內地冒牌月餅案又出現。上海公安機關歷經一個月偵查,近日在廣東、福建警方配合下偵破冒牌月餅案,涉及產品包括假冒美心及榮華等香港品牌,案中40餘名疑犯落網,搗毀生產、倉儲窩點9處,查獲冒牌月餅

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2760000/2761570/0924_1024.jpg

藍絲很喜歡的美心和榮華月 ...
所以現時都好多人, 自制月餅..
平好多啦...
唔想整. 咪比人賺囉...

成本45賣三百幾
美心成本應該又係幾十賣幾百

事實證明內地係會保障正規公司合法權益的,大力打擊非法事物。
我覺得好贊。合情合理。

引用:
原帖由 tom012345 於 2020-9-28 11:03 AM 發表
成本45賣三百幾
大家都知成本本來就低,但係人工呢?機器呢?運輸呢,加加埋埋又係一條數。

我就會睇餅嘅質素如何,如果同港產嘅無分別,都係過一時口癮啫

藍絲唔支持made in chi - na 山寨美心、榮華月餅正衰仔

引用:
原帖由 tom012345 於 2020-9-28 11:03 AM 發表
成本45賣三百幾
成本向來係低喎,R&D、廠房租金、燈油火蠟、人工、生產機器、包裝物料、運輸等等唔使錢?
不如你話啲名牌手袋成本都好低喇,但點解要賣咁貴?

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-9-28 11:07 AM 發表
藍絲唔支持made in chi - na 山寨美心、榮華月餅正衰仔
咁有乜月餅係西方國家會做?賣梗嘅又係幾錢?

企業整頓、打假,有邊一個國家唔係做梗?為何中國做哩啲嘢要無限放大?

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 10:57 AM 發表
正正告訴大家內地政府保障 知識產權 保障正當商家的利益🤔🤔
證明美心,榮華食水好深。

引用:
原帖由 tom012345 於 2020-9-28 10:48 AM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2760000/2761570/0924_1024.jpg

藍絲很喜歡的美心和榮華月 ...
黃狗吃發霉月餅

派發霉月餅 民主黨陳樹英致歉

屯門區議會主席、民主黨陳樹英(Tree)近日向街坊派咗發霉月餅,噚日喺fb專頁致歉。Tree早前向餅家買入400個據稱自家製嘅迷你奶黃月餅,周日(20日)收貨、翌日派畀長者,但有月餅被發現開封時已發霉,佢懷疑餅店賣過期月餅,隨即去信食環署,呼籲食環檢查店舖所售嘅月餅,包括係咪自家製作,同要求餅家提供製作日期同建議食用限期。

引用:
成本45賣三百幾
月餅不嬲都係暴利㗎啦,你今日先知?好似發現新大陸咁,真係笑撚死人!

引用:
成本45賣三百幾
你一定係第一次嚟香港食嘢啦!!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]