• 瀏覽: 4,110
  • 回覆: 37
如果說到二戰罪魁 , 基本上一定是希特拉 , 和他的納粹黨 ,
但其他們就是怎樣興起的呢???
係呢個獨特問題上 , 我們可以看到三個奇怪現象 :
一--不同於意大利  日本兩國 , 納粹黨倒是民選上台的呢 ,
二--當時的德國 , 其實有大量上層和底層人民支持納粹黨呢 ,
三--相對於一戰德國  二戰法國的投降 ,
納粹德國倒算是戰到最後一發子彈呢 ... 點解會這樣???

事實上 , 納粹黨的興起和宣傳技巧 , 有好大關係 ...
例如當時有大量電影播放車 , 每年為德國人上映上萬次電影
其中包括塑造國家精神的<意志的勝利><奧林匹亞> ,
也有貶低猶太人的電影 , 作為迫害猶太人政策的宣傳 ...
同時 , 德國的收音機幾乎普及至每家一台 ,
所以希特拉的演講 , 可以無隙的插進每個家庭

問題是 , 納粹黨為人民製造了 , 極其美好的國家想像 ,
之後的日子 , 就要實踐這些想像 , 也要承諾更大的美夢 ...

其執政初期是極其成功的 , 六年內讓700萬失業工人 ,
重新帶回工作岡位 , 重新武裝萊茵河區 ,
癈除了大量一戰時強加德國的條約 , 取回一戰時失去的土地
... 事實上 , 他甚至搞定了經濟危機 , 為了把失業工人 ,
塞回工作岡位 , 提出讓女性回到家庭 , 工作留給男性
也搞了大量基建 , 甚至把機械工序變成人手 ...
所以到1939年 , 德國幾乎全民就業

希特拉除了發動二次大戰外 , 還把德國變左了福利國家 ...
當時德國基本己經到達一家庭一輛車 ,
一般工人階級也基本不會交稅 ... 甚至二戰期間 ,
福利還在上升 , 人均儲蓄更是二戰時的兩倍 ... 德國開支
己經是收入的兩倍 , 這些錢是怎樣來的???

在執政早期 , 希特拉主要是靠把企業稅由20%升至40% ,
發行國家債卷 , 大幅徵收奢侈稅 , 也包括向美國借錢發展 ,
... 但到1938年 , 就開始搶猶太人的錢 ,
剛開始是迫猶太人買國家債卷 , 到最後為了完全搶光猶太人
就直接進行屠猶 , 把他們所財產充公 !!!
當然 , 在二戰期間也把全歐的財富 , 當中尤其又針對猶太人

謝分享🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 10:23 AM 發表
謝分享🤔🤔
多謝支持 !!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-28 12:45 PM 發表

多謝支持 !!!
西人的豉油文煮真的唔適合我地🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 12:47 PM 發表

可以發動  抵制中秋節   拒食 月餅  先!!
試下啦!!!

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-9-28 01:57 PM 發表

可以發動  抵制中秋節   拒食 月餅  先!!
試下啦!!!
有啲人本身唔食月餅🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 01:59 PM 發表

有啲人本身唔食月餅🤔🤔
可以 呼籲他人 一起罷食嘍!!

抵制中國節  拒食中餐!!

先去中     再全盤西化!!

只過 聖誕節、萬聖節、復活節、情人節、美國獨立日、愚人節等!!即可!

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-9-28 02:17 PM 發表

可以 呼籲他人 一起罷食嘍!!

抵制中國節  拒食中餐!!

先去中     再全盤西化!!

只過 聖誕節、萬聖節、復活節、情人節、美國獨立日、愚人節等!!即可! ...
太多腦殘🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 02:22 PM 發表

太多腦殘🤔🤔
三人 可成虎也!!

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-9-28 02:29 PM 發表

三人 可成虎也!!
200+1幻腦殘成 災害🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 02:41 PM 發表

200+1幻腦殘成 災害🤔🤔
船到江心補漏 ~
為時晚矣!!

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-9-28 02:56 PM 發表

船到江心補漏 ~
為時晚矣!!
反正這班腦殘永遠係傷講嘅負資產🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 12:47 PM 發表

其實美國E+咪一樣搞到一鑊泡 ...

我覺得可能更大程度係同發展有關 , 美國之前300經濟都係上升期
係上升期既國家其實咩野制度都係好既 ...
班黃人成日話港英政府好 , 咩港英政府有民主咩???
其實講緊既咪又係經濟增長 ...

有人又話回歸後增長低左 , 咁當然拉 !!!
國際公認人均年收入23000美金為高收入國家 , 香港係90年代中期 ,
己經達到左 ... 而另一個公認既就係 , 高收入國家增長一定緩慢 ...

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-28 05:34 PM 發表

其實美國E+咪一樣搞到一鑊泡 ...

我覺得可能更大程度係同發展有關 , 美國之前300經濟都係上升期
係上升期既國家其實咩野制度都係好既 ...
班黃人成日話港英政府好 , 咩港英政府有民主咩???
其實講緊既咪又係經濟增長 ...

有人又話回歸後增長低左 , 咁當然拉 !!!
國際公認人均年收入23000美金為高收入國家 , 香港係90年代中期 ,
己經達到左 .. ...
其實佢地應該08年已經要屎,只係靠印大富翁錢由全世界分擔才能苟延殘喘🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 05:36 PM 發表

其實佢地應該08年已經要屎,只係靠印大富翁錢由全世界分擔才能苟延殘喘🤔🤔
講真 , 世界係美國話事之下 , 佢自己唔會死 ...
如果佢死左 , 全世界亦唔知點樣好

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]