• 瀏覽: 3,552
  • 回覆: 15
如果說到二戰罪魁 , 基本上一定是希特拉 , 和他的納粹黨 ,
但其他們就是怎樣興起的呢???
係呢個獨特問題上 , 我們可以看到三個奇怪現象 :
一--不同於意大利  日本兩國 , 納粹黨倒是民選上台的呢 ,
二--當時的德國 , 其實有大量上層和底層人民支持納粹黨呢 ,
三--相對於一戰德國  二戰法國的投降 ,
納粹德國倒算是戰到最後一發子彈呢 ... 點解會這樣???

事實上 , 納粹黨的興起和宣傳技巧 , 有好大關係 ...
例如當時有大量電影播放車 , 每年為德國人上映上萬次電影
其中包括塑造國家精神的<意志的勝利><奧林匹亞> ,
也有貶低猶太人的電影 , 作為迫害猶太人政策的宣傳 ...
同時 , 德國的收音機幾乎普及至每家一台 ,
所以希特拉的演講 , 可以無隙的插進每個家庭

問題是 , 納粹黨為人民製造了 , 極其美好的國家想像 ,
之後的日子 , 就要實踐這些想像 , 也要承諾更大的美夢 ...

其執政初期是極其成功的 , 六年內讓700萬失業工人 ,
重新帶回工作岡位 , 重新武裝萊茵河區 ,
癈除了大量一戰時強加德國的條約 , 取回一戰時失去的土地
... 事實上 , 他甚至搞定了經濟危機 , 為了把失業工人 ,
塞回工作岡位 , 提出讓女性回到家庭 , 工作留給男性
也搞了大量基建 , 甚至把機械工序變成人手 ...
所以到1939年 , 德國幾乎全民就業

希特拉除了發動二次大戰外 , 還把德國變左了福利國家 ...
當時德國基本己經到達一家庭一輛車 ,
一般工人階級也基本不會交稅 ... 甚至二戰期間 ,
福利還在上升 , 人均儲蓄更是二戰時的兩倍 ... 德國開支
己經是收入的兩倍 , 這些錢是怎樣來的???

在執政早期 , 希特拉主要是靠把企業稅由20%升至40% ,
發行國家債卷 , 大幅徵收奢侈稅 , 也包括向美國借錢發展 ,
... 但到1938年 , 就開始搶猶太人的錢 ,
剛開始是迫猶太人買國家債卷 , 到最後為了完全搶光猶太人
就直接進行屠猶 , 把他們所財產充公 !!!
當然 , 在二戰期間也把全歐的財富 , 當中尤其又針對猶太人

熱賣及精選
引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 10:23 AM 發表

謝分享🤔🤔
多謝支持 !!!

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 12:47 PM 發表

西人的豉油文煮真的唔適合我地🤔🤔
其實美國E+咪一樣搞到一鑊泡 ...

我覺得可能更大程度係同發展有關 , 美國之前300經濟都係上升期
係上升期既國家其實咩野制度都係好既 ...
班黃人成日話港英政府好 , 咩港英政府有民主咩???
其實講緊既咪又係經濟增長 ...

有人又話回歸後增長低左 , 咁當然拉 !!!
國際公認人均年收入23000美金為高收入國家 , 香港係90年代中期 ,
己經達到左 ... 而另一個公認既就係 , 高收入國家增長一定緩慢 ...

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 05:36 PM 發表

其實佢地應該08年已經要屎,只係靠印大富翁錢由全世界分擔才能苟延殘喘🤔🤔
講真 , 世界係美國話事之下 , 佢自己唔會死 ...
如果佢死左 , 全世界亦唔知點樣好

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-9-28 02:29 PM 發表

三人 可成虎也!!
講真 , E+太多鋪天蓋地既謠言 , 上年我唸真係好多人相信 ,
不過E+講真話唔怕比人燒  裝修  起底 ,
開始陸陸逐逐篤爆D謊言 ...

但係呢一年間見到黃絲既嘴臉 , 亦令我知道之前咩立法會屎案
99%又係有人自導自演 !!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-28 03:19 PM 發表

反正這班腦殘永遠係傷講嘅負資產🤔🤔
果班聰明仔以為香港攬炒後 , 美國會接收香港難民 ...
會 , 黃芝鋒果幾個羅 !!! 幾時到你丫

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-9-29 08:50 AM 發表

甲蟲車在戰前從未普及過

反而漏了元首如何一邊反共一邊籠絡百姓Kraft durch Freude(KdF/力量來自歡樂),雖然都是抄佢盟友的國家康樂俱樂部(Opera Nazionale Dopolavoro/OND)說穿了就是跟工聯會一樣的工作,為工人階級提供工餘時的康樂、文化及進修等活動

力量來自歡樂. (2019, April 6). Retrieved from 維 ...
感謝三兄指教!😊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-29 11:58 AM 發表

尾國正策一個都唔收,痴瘋呢啲最好係傷港消費到唔存在,只有屎人才可以免費用嚟消費, 然後繼續第二個腦殘頂上, 呢個材符合尾各嘅 經濟 標準🤔🤔 ...
同意 ... 所謂 "偽旗行動" 就係咁解

我對 "民粹" 既理解係 : 滿足民眾短期而不可能延續的狂歡 ...

就好比你日日3升可樂  口口肥牛 , 兼唔願郁 , 真係好開心架 ,
不過可能30碎就有糖尿病  心藏病羅 

但 "民粹" 其實都可以分兩種 , 上面果種可以稱為 "溫和民粹"
另外一種係宣揚民眾可以為所欲為 !!!

就好似當街打意見不合者  裝修 ... 因為D假造出來既地域情緒
而極不合理外交  經貿政策 , 造成經濟自殺

引用:
原帖由 ice0625 於 2020-9-29 07:56 PM 發表

即係應左一句話,大部分人可以共富貴,但唔可以共患難,全世界都一樣
嗯 ... 我覺得 "憎人富貴厭人貧" 好似再適合D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2020-9-28 01:57 PM 發表

可以發動  抵制中秋節   拒食 月餅  先!!
試下啦!!!
唔駛咁複雜拉 , 叫佢地罷飲東江水 , 佢地己經做唔到 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2020-9-30 10:01 AM 發表

民粹係只理所謂民意大多數而忽略可行性持續性公平性道理對錯, 唔會用民主去諗全個社會多/少數人嘅應有權利責任.

所以無恥到話民粹有好處嘅黃撚黑暴意見唔應該被視為合理民意, 甚至應該打壓佢地"言論自由"以保障其他正常人應得利益同真正應該受保護嘅言論自由.

中國大陸同澳門係大致行緊民主, 老尾同日已落帝國等西方強國係懶民主洗風向玩民粹. ...
其實e+全世界都係咁。。。美國就唔駛講拉,英國有脫歐,法國有黃馬甲
但係咪之前佢地都比民主制度,搞到好差咁呢?

老實講,我就覺得唔係。。。

所以我既結論係,任何政治制度都可以變好變差,而發展上,
經濟大環境其實比政治制度影響大好拎多。。。

引用:
原帖由 貓男 於 2020-9-30 03:41 PM 發表

感覺上,7兩舗係行緊希魔嘅舊路。

美國人係既得利益啫,紙醉金迷,
唔察覺/唔誠認/唔接受自己係幫兇,唔出奇。
德國人咁超班嘅種族都賴嘢,美國佬?

最R頭嘅係啲黃蛙,明明俾7兩舗7緊,都仲7到俾人賣嗰陣幫人點數...
...
其實都係架 ... 白人主義  貿易保護主義 , 基本上都中晒

不過唔同既係 , 美國既白左 "政治正確" 又真係有一定問題
坦白講 , 我覺得其實有D人係 , 比D白左迫到去支持7兩鋪既

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-9-30 02:37 PM 發表

福士甲蟲車,德國汽車經典,1999年停產;就是大眾汽車廠三十年代,為響應元首號召「讓每個德國家庭都擁有一部優質汽車」而推出的
多謝明兄指教 ... 原來呢度D高手仲多過史區 !!!
(唔好比史區D人知道我咁講呀)

回覆 引用 TOP

值得一提既係 , 其實自希特拉以民粹主義上台後 ,
佢就將自己綁左係民粹主義戰車之上 ... 佢只可以越來越激進 ,
去滿足民眾被越養越大既胃口 ; 
相反 , 只要佢稍為剎車 , 民眾就會立即不滿 ... 甚至可能立即被
更激進者拉下台 !!!

事實上 , 法國第一共和(法國大革命)既黑暗時期 , 
就有好多革命黨人 , 因為想勸停班痴線佬 , 結果比人話係反動 ,
都的埋上斷頭台呀陰功 ... ^.^"

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]