• 瀏覽: 12,958
  • 回覆: 5
+19
【明報專訊】由逾60個網媒組成的香港網絡新聞工作者聯盟昨召開記招,反對警方修改《警察通例》下「傳媒代表」定義,斥警方將媒體分階級,令採訪權變得不平等,重申記者採訪合法合理,會堅持採訪。警方昨沒回應會否取消修訂,重申會繼續與傳媒業界溝通,聆聽意見,完善合作。

少網媒、自由身記者、公民記者、學生記者=小販
瞞稅、逃稅、冇王管,仲聲大夾惡要管警察,仲唔係曱甴!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20200928/s00002/1601230076831/斥「警察將傳媒分階級」-逾60網媒-當局沒資格篩選記者

引用:
原帖由 bb38 於 2020-9-28 06:46 AM 發表
逾60網媒冇資格叫做記者!
佢哋有冇稅單?

記協連工會也不如,正常根本不可能發記者證
就算係工會都係正職係記者丶有學歷起記者果邊,而唔係起報社掃地果個!
否則起discuss pose料又係記者丶三姑六婆又係記者丶幫按腳講幾句又係記者?

宜家d小販真係好兕!仲惡過小販管理隊

引用:
原帖由 杰.. 於 2020-9-28 08:28 AM 發表
無規管,無需審查資格。不如呀豬呀狗都可以話自己系醫生,律師,法官啦。

班死黑曱離晒普。
仲唔使交稅,就連張商業登記證都唔使,只係一張廿蚊妓者證任嫖!
連公民責任都唔使付既同時,點信呢班人守護第四權,以權謀私就有份!

引用:
原帖由 fiogermi 於 2020-9-28 08:53 AM 發表
唔鐘意,唔滿意咪咪撚做啦,咁簡單。
做開妓者唔淫唔安樂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]