• 瀏覽: 16,199
  • 回覆: 175
  • 追帖: 1
股價實跌到pk

熱賣及精選
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-9-28 07:44 AM 發表

現在中國糧食不足夠自給自足
非常危險 如果被制裁會出現饑荒
應該重點發展農務
要食賣國賊,起碼有十年供應。

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-9-27 11:45 PM 發表

俾人制裁都係自己攞嚟賤
所以,曱甴坐監都係自己攞嚟賤,喊苦喊忽做乜?。。。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-27 11:20 PM 發表

大陸人已經足以自豪,就正如裝配iPhone咁,直情好似部電話係佢哋研發一樣!
中芯掌舵人唔係大陸人

hihi

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-27 11:05 PM 發表

繼華為之後,中芯國際(SMIC)也將被美國採取出口管制措施,這意味要向中芯供貨的話,就必須獲得美國許可。有外媒報道,有專家指中芯國際高達一半的設備來自美國供應商,如果美國的合作夥伴不能為中芯國際提供服務和升級製造設備,中芯國際恐難以繼續經營下去。 《紐約時報》報道,中國生產全...

https://hk.appledaily.com/resizer/qFLk5_3w2Dv62mbDlgvPF ...
買了當地公司產品,但唔能夠提供服務??咁係咪可以告佢?

引用:
原帖由 有危就有機 於 2020-9-28 12:40 AM 發表

雖然除蘋果外,依家中國手機基本都係靠成本低去賺取市場,當然我也承認這是本事,可惜芯片係台積電,美國高通,台灣聯發科,鏡頭係Sony,操作系統係google 的,甚至ram也是韓國或台灣的,螢幕也是三星的,只要美國制裁,台日韓如果唔出貨,中國手機商點算? 中國科技最大問題係無基礎科研,所謂製造好多時只是組裝,現時追趕不是不可以,但科研的積累是以年,甚至十年去計算,中國的商家能撐這麼久嗎? 這是 ...
係!你講得啱呀。
但你要搞清楚一點!宜家唔係中國唔買,而係美國唔賣。
咁佢唔賣,中國可以點?
事實你係講咗嘅,咁解決方法又請你講一下?

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-9-27 11:45 PM 發表

有外媒報道,有專家指......

《紐約時報》報道......
報道指出......

美國《紐約時報》
創作來源: 毒果妓

======故事完 THE END ======
c-hing, 真係一語中的.

引用:
原帖由 刺客禁言 於 28/9/2020 07:43 AM 發表

大陸係有大豆需求
唔賣大豆畀大陸
大陸人會餓死
美國係保障中國人生命先要大陸買豆
之前中國試過餓死人
老美年中都有餓死,好多乞衣
唔留番自己食?
用全國之力叫人買農産品

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-28 12:39 AM 發表

仲稀土? Come on!
美國有本事唔好買

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]