• 瀏覽: 16,162
  • 回覆: 175
  • 追帖: 1
你侵侵夾埋美國香港州州長特9英個仆街反中都反到onL99既~

熱賣及精選
大撚鑊!中心執笠!我星期五買撚咗中芯7500股,戇鳩鳩!諗唔到中心咁撚大間公司幾乎全部靠美國零件同埋機器,真係大撚鑊,聽日跌撚到一毫子,跟住執撚埋笠,血本無歸,真係慘!呢隻雞蟲真係不撚得好死,真係搞撚到中國所有公司全部停產,遲啲輪到阿里巴巴,中國唔還拖真係天冇眼,還拖啦!禁止稀土出口啦,禁止藥物原材料出口啦!封撚咗佢三間賭場啦!不過唔好搞匯豐喎,搞就搞iPhone,搞Tesla,搞賭場,禁止iphone在中國使用微信啦!一定要同呢隻雞蟲攬炒,DKLM同佢同歸於盡 !

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-27 11:05 PM 發表

繼華為之後,中芯國際(SMIC)也將被美國採取出口管制措施,這意味要向中芯供貨的話,就必須獲得美國許可。有外媒報道,有專家指中芯國際高達一半的設備來自美國供應商,如果美國的合作夥伴不能為中芯國際提供服務和升級製造設備,中芯國際恐難以繼續經營下去。 《紐約時報》報道,中國生產全...

https://hk.appledaily.com/resizer/qFLk5_3w2Dv62mbDlgvPF ...
國家應該感恩美帝
多難興邦
禁華為用「安卓」,令華為自主「鴻蒙」成功,震驚全球
禁芯片,令國家八十歲老人也能完成二十八納米芯片
美帝禁甚麼,國家人民都可以自主研發生產甚麼
所以全國人民都感恩美帝行為令全國人民上下一心發揮小宇宙

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-9-28 12:22 AM 發表

不好意思,中國人自豪的是手機廠家前五裡面三家都是中國的,華為打敗蘋果排第一
傻B
只說手機攝象頭已經要拉倒哈哈
CMOS是SONY
VCM是TDK,ALPS之類
導體漆包線是住友的大黑
啥都要進口供應哈哈以為自己搞定哈哈哈哈哈

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-9-28 12:04 AM 發表

愛國不等於愛黨

愛國亦不等於盲撐死撐,有求於人就唔好死淨把口好似依家某強國D拗交部小丑咁發開口夢都話錯永不在自己
發現有臟口兒和淨口兒愛國真係可笑。

美國又輸,中國又贏

沒有 緩衝期!
次次都會有,免損害自己美國公司!
呢封無。有疑問點 !

另外呢啲咁攞威架事,點解唔得特朗普 Twitter或親口講!好奇怪 !

成日俾老美帶住個焦點...
諗多幾面就會明白發生咩事

引用:
原帖由 韓風哈考試 於 2020-9-28 01:19 AM 發表

大撚鑊!中心執笠!我星期五買撚咗中芯7500股,戇鳩鳩!諗唔到中心咁撚大間公司幾乎全部靠美國零件同埋機器,真係大撚鑊,聽日跌撚到一毫子,跟住執撚埋笠,血本無歸,真係慘!呢隻雞蟲真係不撚得好死,真係搞撚到中國所有公司全部停產,遲啲輪到阿里巴巴,中國唔還拖真係天冇眼,唔好咁軟弱啦,還拖啦!禁止稀土出口啦,禁止藥物原材料出口啦!封撚咗佢三間賭場啦!禁止iphone在中國售賣啦!一定要同呢隻雞蟲攬炒,DK ...
唔洗驚,國家一定同你頂住中芯,冇可能執,有無限資源,唔做晶片咪改做薯片,只要有十三億愛國人民支持,每人每日幫趁十包中芯薯片,我睇美帝點還擊

引用:
原帖由 Allwinwinwin 於 2020-9-28 01:51 AM 發表

唔洗驚,國家一定同你頂住中芯,冇可能執,有無限資源,唔做晶片咪改做薯片,只要有十三億愛國人民支持,每人每日幫趁十包中芯薯片,我睇美帝點還擊 ...
咁買美國大豆唔夠,要大手買薯仔至得。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-28 01:55 AM 發表

咁買美國大豆唔夠,要大手買薯仔至得。
應該唔洗,高端晶片就話做唔到啫,薯仔都種唔到?你太小看我地映映大國了

引用:
原帖由 有危就有機 於 2020-9-28 12:40 AM 發表

雖然除蘋果外,依家中國手機基本都係靠成本低去賺取市場,當然我也承認這是本事,可惜芯片係台積電,美國高通,台灣聯發科,鏡頭係Sony,操作系統係google 的,甚至ram也是韓國或台灣的,螢幕也是三星的,只要美國制裁,台日韓如果唔出貨,中國手機商點算? 中國科技最大問題係無基礎科研,所謂製造好多時只是組裝,現時追趕不是不可以,但科研的積累是以年,甚至十年去計算,中國的商家能撐這麼久嗎? 這是 ...
最撚大鑊係冇呢一方面嘅人才,中國其實有好多叻人,你睇吓江蘇衛視「一站到底」,主持問啲參賽者任何問題都識答,就係叻在死記,冇創作嘅天份,如果有一個Steve Jobs就搞掂了 !

引用:
原帖由 韓風哈考試 於 2020-9-28 02:01 AM 發表

最撚大鑊係冇呢一方面嘅人才,中國其實有好多叻人你睇吓江蘇衛視「一站到底」,主持問啲參賽者任何問題都識答,就係叻在死記,冇創作嘅天份,如果有一個Steve Jobs就搞掂了 ! ...
現今世代,硬知識係冇用,講記億你點都叻唔過電腦。懂得選取資料加以分折至係有用。而大陸意識形態管得死死的、人民不許亂說亂動,談何創新? 根本冇咁嘅土壤!

引用:
原帖由 mrredred 於 2020-9-28 01:22 發表

傻B
只說手機攝象頭已經要拉倒哈哈
CMOS是SONY
VCM是TDK,ALPS之類
導體漆包線是住友的大黑
啥都要進口供應哈哈以為自己搞定哈哈哈哈哈
唔好拆穿,BC好難受㗎!BC話呢D嘢可以自己做有何難!

我今年五十幾,小學已經聽到中共就黎比美國消滅,點知中共越來越興旺,越打越精神,美國就來死咁

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]