• 瀏覽: 17,086
  • 回覆: 175
  • 追帖: 1
+6
遲吓唔聲唔聲攪咗出嚟,好似兩彈一星,北斗,䑥天器,航空母艦第三嫂都就快出嚟🤔

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-9-27 11:11 PM 發表
咁美國都做少D生意啫.
即係咁, 如果一間公司,

在中美貿易戰發生左2年, 都未有二手準備,

亦預測唔到下一個會係自已既話, 咁呢班管理層可以考慮換左佢!

同樣, 就算中國禁稀土出口, 我一樣唔相信其他國家沒有二手準備!

問題只係, 每一方能夠容許斷供幾耐, 而唔影響運作!

只能存量能夠捱得過以後自給自足, 中國生產後面就沒有美國的事了!

大煉芯?

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-9-27 11:11 PM 發表
咁美國都做少D生意啫.
唔怕我哋犧牲少少係值得嘅!

引用:
原帖由 Johnyau01 於 2020-9-28 09:41 AM 發表
遲吓唔聲唔聲攪咗出嚟,好似兩彈一星,北斗,䑥天器,航空母艦第三嫂都就快出嚟🤔
咁易咩!

引用:
原帖由 archress 於 2020-9-28 10:18 AM 發表

唔怕我哋犧牲少少係值得嘅!
你地係美國? 其實用英文就 OK, 大家都識睇, 用中文難為左你地美國人

話說大部份美國人都學習中文了嗎?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-9-27 11:45 PM 發表
農業社會根本唔需要晶片
美國唔係農業社會,就唔使求人買大豆喇!

引用:
原帖由 archress 於 2020-9-28 10:20 AM 發表

咁易咩!
係呀,一啲都唔容易,但中國都整到出嚟喎!

引用:
原帖由 DARKSILVER 於 2020-9-28 10:07 AM 發表

即係咁, 如果一間公司,

在中美貿易戰發生左2年, 都未有二手準備,

亦預測唔到下一個會係自已既話, 咁呢班管理層可以考慮換左佢!

同樣, 就算中國禁稀土出口, 我一樣唔相信其他國家沒有二手準備!

問題只係, 每一方能夠容許斷供幾耐, 而唔影響運作!

只能存量能夠捱得過以後自給自足, 中國生產後面就沒有美國的事了! ...
稀土哩樣嘢,你想西方重新攪起真係唔易

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-9-28 07:44 AM 發表

現在中國糧食不足夠自給自足
非常危險 如果被制裁會出現饑荒
應該重點發展農務
你又知中國糧食不夠?
而家好多大學生畢業咗唔留喺城市打工,反而返去鄉下農村,用自己嘅知識幫農民去提高農產品嘅產量,你估美國大學生會咁樣做?佢哋都會噶,不過可能係點人做嘢,自己唔會去做。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]