• 瀏覽: 15,190
  • 回覆: 175
  • 追帖: 2
歷史好快改變,越大越多水🤣🤣

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-27 11:20 PM 發表

大陸人已經足以自豪,就正如裝配iPhone咁,直情好似部電話係佢哋研發一樣!
不好意思,中國人自豪的是手機廠家前五裡面三家都是中國的,華為打敗蘋果排第一

人可以無知,但不可以不知道自已的無知!
心態好的人,一輩子都好!

回覆 引用 TOP

又是一班不認是中國人既人,睇爛果中文笑話來打飛機

然後中國又禁稀土出口美國?
冇稀土美國又開唔工~
一係挖自已既~但環保團體應不會放過你
又要攬炒

比爾蓋茨談“芯片禁令”:一旦中國走自主研發道路,美國將損失巨大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-27 11:05 PM 發表

繼華為之後,中芯國際(SMIC)也將被美國採取出口管制措施,這意味要向中芯供貨的話,就必須獲得美國許可。有外媒報道,有專家指中芯國際高達一半的設備來自美國供應商,如果美國的合作夥伴不能為中芯國際提供服務和升級製造設備,中芯國際恐難以繼續經營下去。 《紐約時報》報道,中國生產全...

https://hk.appledaily.com/resizer/qFLk5_3w2Dv62mbDlgvPF ...
good news 吖, 仲有咩禁呀, 一次過禁晒仲好!最好斷交添, 期待中...................................

回覆 引用 TOP

真係想問邊間廠生產的材料可以完全靠本土供應?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 honey1225 於 2020-9-27 23:44 發表

有人就得?唔使技術?handmade?
習主席話要全國大做蕊片!中共可以做40奈米蕊片叻過台積電5奈米,吹咩!

引用:
原帖由 guydan 於 2020-9-28 00:28 發表

冇稀土美國又開唔工~
又要攬炒
稀土澳州,日本都有!已開始開採了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 guydan 於 2020-9-28 12:28 AM 發表

冇稀土美國又開唔工~
又要攬炒
仲稀土? Come on!

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-9-28 12:22 AM 發表

不好意思,中國人自豪的是手機廠家前五裡面三家都是中國的,華為打敗蘋果排第一
雖然除蘋果外,依家中國手機基本都係靠成本低去賺取市場,當然我也承認這是本事,可惜芯片係台積電,美國高通,台灣聯發科,鏡頭係Sony,操作系統係google 的,甚至ram也是韓國或台灣的,螢幕也是三星的,只要美國制裁,台日韓如果唔出貨,中國手機商點算? 中國科技最大問題係無基礎科研,所謂製造好多時只是組裝,現時追趕不是不可以,但科研的積累是以年,甚至十年去計算,中國的商家能撐這麼久嗎? 這是未來中國科研的方向要由應用科學,更多的向基礎科學,不能偏科偏得太離譜

引用:
原帖由 得閒看看 於 2020-9-27 11:46 PM 發表

中芯做咗咁多年點都識得啲啩。
自己睇左醫生幾十年=識醫病

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-9-27 11:45 PM 發表

俾人制裁都係自己攞嚟賤
咁你成日係呢度俾人..........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 markodick 於 2020-9-28 12:32 AM 發表

習主席話要全國大做蕊片!中共可以做40奈米蕊片叻過台積電5奈米,吹咩!
大躍進土法練綱好快再度上台!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]