• 瀏覽: 735
  • 回覆: 30
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-9-28 09:12 AM 發表

美國發展十分正確
先發展農業之後再發展科技
當年秦國都係發展好水利
做好農務 才能稱霸

中國農業社會 糧食不能自給自足
飯都唔夠食 如何稱霸?
所以首先都係要做農務先 唔係生產晶片 ...
吓?中國搞晶片生產咩?
唔係同台積電、聯發科買咩

吓?你又將台灣當成中國一部分呀
你咁愛中國,真係唔夠你講喎

引用:
原帖由 abcdef8888 於 2020-9-27 10:47 PM 發表
〔編譯盧永山/綜合報導〕美國對華為實施出口管制,凸顯中國半導體產業缺乏技術和製造設備的窘境。華為創辦人任正非日前造訪中國科學院,傳出華為將與中國科學院合作,並能在先進的極紫外光刻(EUV)技術上

加油

新聞來源連結:
https://ec.ltn. ...
60年代,中國想做原子彈,氫彈,天方夜談..
90年代,中國想有自己全球定位系統,天方夜談..
2000年代,中國想興建自己既太空站,天方夜談..
2010年,中國想在10年內有隱形戰機,天方夜談..

中國就係有愚公移山精神,將無數"天方夜談"變成真實...

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-9-27 11:48 PM 發表
整到都無用
D配件要夾
最後都係得個吉
到時先進過美國,又要自己中個頭埋黎和中國進行標準合作...

美國准許廠商與中國華為進行 5G 標準合作

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-9-28 08:57 AM 發表

中國係農業社會
一向重農輕商
應該大力發展農務
但中國係納百川而成大海,有農業社會守望相助既精神,亦能容納各族而成就本身..
早有趙武靈王胡服騎射.漢武帝任匈奴王子金日暺為顧命大臣..
佛教在晉時傳入中國成中式佛教...
鮮卑全盤漢化用中文字..
歷史上多個民族最終仰望中國文化,由佢地武功最盛時反而在文化上全盤採用中國文化..
並且完全融合在中華民族當中..
所以中國文化係全方位,包容性強.並非單邊主義,係多邊共行...

美國這限制是直接害死台積電這些台灣產業!

條儍台灣記者仲沾沾自喜,唔知到時台灣晶片業冇大陸巿場,會幾多人失業

低b的

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-9-28 09:21 AM 發表

你唔識睇標題?
吓?

又唔講 I dreamed a dream 喇

諗吓都唔得呀

咁你就叫班手足唔好發夢啦

唔去做就一定冇!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-9-28 08:57 AM 發表

中國係農業社會
一向重農輕商
應該大力發展農務
係咩?

引用:
原帖由 dtw 於 2020-9-28 09:33 AM 發表

係咩?
中國70年內,由第一次工業革命大落後,追到第三次工業革命(互聯網及流動通訊),和美國,歐盟成三龍頭....

仲農業社會??有人活在其夢想國中...

引用:
原帖由 willy222 於 2020-9-28 08:21 AM 發表

整篇文章明顯曲解中國要自主研發的目的, 說到中國要超越現有制做商成為第一不大可能。但係中國目的只係有能力自主製做不受外國鉗制。
呆灣出品係咁🤔🤔

當年中國幾千年帝制改共產更是成功的天方夜譚啦。

真係咁高科技,咁高機密,就唔會人人手上面都有一粒啦
2年內一定有突破,只係時間問題

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-28 10:12 AM 發表

中國70年內,由第一次工業革命大落後,追到第三次工業革命(互聯網及流動通訊),和美國,歐盟成三龍頭....

仲農業社會??有人活在其夢想國中...
冇辦法,總有儍西

沒有不可能,只係時間問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]