• 瀏覽: 3,188
  • 回覆: 61
就算以前冇,而家都有,唔需要拗
不厭其煩睇睇#158條寫乜:
...全國人民代表大會常務委員會授權香港特別行政區法院在審理案件時對本法關於香港特別行政區自治範圍內的條款自行解釋。
香港特別行政區法院在審理案件時對本法的其他條款也可解釋。但如香港特別行政區法院在審理案件時需要對本法關於中央人民政府管理的事務或中央和香港特別行政區關係的條款進行解釋,而該條款的解釋又影響到案件的判決,在對該案件作出不可上訴的終局判決前,應由香港特別行政區終審法院請全國人民代表大會常務委員會對有關條款作出解釋。如全國人民代表大會常務委員會作出解釋,香港特別行政區法院在引用該條款時,應以全國人民代表大會常務委員會的解釋為準。但在此以前作出的判決不受影響...

明顯香港法庭就可以釋法,而且下級法院對“其他條款”(即自治範圍以外)也可解釋
根本就係叫你食自己,邊個唔妥可以上訴
而唔係政治唔政確就乜都叫人大吹黑哨
只係去到終審庭終局判決時才就中央事務/中港關係條款提請人大釋法,而唔係唔妥就劇透,唔等大結局
仲要係影響判決嘅話先好提請,and根據共9們話香港冇剩餘權力,冇寫就係冇,即係連行政長官都冇權提請人大釋法
當然,矛躉王冇嘅佢話有,有嘅佢話冇,係見怪不怪司空見慣

熱賣及精選
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-26 08:03 PM 發表

...全國人民代表大會常務委員會授權香港特別行政區法院在審理案件時對本法關於香港特別行政區自治範圍內的條款自行解釋。
香港特別行政區法院在審理案件時對本法的其他條款也可解釋。但如香港特別行政區法院在審理案件時需要對本法關於中央人民政府管理的事務或中央和香港特別行政區關係的條款進行解釋,而該條款的解釋又影響到案件的判決,在對該案件作 ...
咁唔該 佢哋解釋什麼叫一個兩制先至再講基本法

唔好意思,我 EQ 好差, 得罪哂.....
滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-26 08:03 PM 發表

香港特別行政區法院在審理案件時對本法的其他條款也可解釋。但如香港特別行政區法院在審理案件時需要對本法關於中央人民政府管理的事務或中央和香港特別行政區關係的條款進行解釋,而該條款的解釋又影響到案件的判決,在對該案件作 ...
重唔重呀😫成日得你一個搬😎

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-26 08:15 PM 發表

行政長官輸官司唔好搞搞震打矛波

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-9-26 08:37 PM 發表

重唔重呀😫成日得你一個搬😎
共9開恆turbo搞香港司法

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-26 08:45 PM 發表

行政長官輸官司唔好搞搞震打矛波
都未開始搞 你咁驚做乜啫

滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...
引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-26 08:15 PM 發表

果啲高叫“1國為先”,“全面管治權”
不著邊際,說穿了就是橫蠻干預
基本法冇寫

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-26 20:47 發表

黃俄共狗想在每個方面都要弄亂香港,
直到我們穿什麼,吃什麼,想什麼,都在控制之下,
只是這期最紅司法 o者。

你的天國近了,
請黑狗,藍屍,小粉紅,五毛等趁早悔改,
更要趕快還債。
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-26 08:47 PM 發表

不如你講下點搞啦 你只係話搞

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-26 08:57 PM 發表

都未開始搞 你咁驚做乜啫
已開恆turbo

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-26 08:58 PM 發表

果啲高叫“1國為先”,“全面管治權”
不著邊際,說穿了就是橫蠻干預
基本法冇寫
咁基本法寫咗啲乜嘢呀

引用:
原帖由 rigby 於 2020-9-26 08:58 PM 發表

黃俄共狗想在每個方面都要弄亂香港,
直到我們穿什麼,吃什麼,想什麼,都在控制之下,
只是這期最紅司法 o者。

教育,傳媒,公務員
何棍妖仲話搞埋社福界

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-26 08:58 PM 發表

不如你講下點搞啦 你只係話搞
唔同你講無謂嘢
留意新聞

引用:

咩叫授權都唔識。
授得就即係話唔係最大個隻囉,咁都唔識呀?🤣

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-26 08:59 PM 發表

咁基本法寫咗啲乜嘢呀
基本法寫咩都唔重要
我1早話基本法係抿屎紙
寫咩都話唔算數
同妓女嘅承諾1樣
應該話政客仲衰過妓女

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]