• 瀏覽: 2,275
  • 回覆: 51
高級入境事務主任梁鎮罡不滿其同性婚姻伴侶不能享有公務員家人福利,及跟伴侶共同評稅而提出司法覆核,原訟庭判他在配偶福利方面勝訴,但其後又遭上訴庭推翻。梁之後提出終審上訴,並於去年中獲終審法院判勝訴。據了解,公務員事務局發出內部通知,指已設立機制容許境外締結同性婚姻的公務員,申報同性婚姻的狀況及申請相應配偶福利。

公務員事務局局長聶德權回覆立法會議員陳志全查詢指,局方已設立機制,讓公務員申報在香港境外締結的同性婚姻,及申領相應的已婚公務員福利,局方會根據終審法院的判決,處理每一宗申請。據悉,公務員事務局月中已經向各部門發便箋,強調並非強制申報同性婚姻,而是想申請相關福利的公務員必須提交相關證明文件。

男女婚姻的權利又被妖邪饞食

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200926/bkn-20200926163724910-0926_00822_001.html

一男一女,一夫一妻的神聖婚姻制度,被奸邪妖獸毀滅了。

人獸婚姻的權利不是dream

有時D同性戀真係唔好怪人點解咁唔鍾意佢地

入境事務署應該關注,梁鎮罡日日被鬼佬通屎眼,工作時失禁點算?

要享公僕福利的話,法庭應該要求鬼佬先做變性手術!

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2020-10-2 08:26 PM 發表
人獸婚姻的權利不是dream
好似台灣咁...

引用:
原帖由 top11 於 2020-10-2 09:26 PM 發表

好似台灣咁...
只要是真心相愛, 真愛一定能衝破性別, 年0, 物種, 倫理的家鎖, Come On , 比D信心 .

鍾嬸髮丸………

司法改革,刻不容緩

引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-9-26 06:02 PM 發表
高級入境事務主任梁鎮罡不滿其同性婚姻伴侶不能享有公務員家人福利,及跟伴侶共同評稅而提出司法覆核,原訟庭判他在配偶福利方面勝訴,但其後又遭上訴庭推翻。梁之後提出終審上訴,並於去年中獲終審法院判勝訴。據了解,公務員事務局發出內部通知,指已設立機制容許境外締結同性婚姻的公務員,申報同性婚姻的狀況及申請相應配偶福利。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200926/p ...
好心就唔好請基佬

國之將亡必有妖孽。

d基佬一步步黎。。。先係搞同性結婚為日後可以男男組織家庭去領養孤兒鋪路

引用:
原帖由 人之初大大 於 2020-10-2 09:44 PM 發表

好心就唔好請基佬
搞基我唔係反對,但唔好踏過界攞,到時d教科書點教,結婚可以2個男人2個女人組織家庭? 有冇冧個被領養個細路日後比人笑而做成陰影點搞呀

引用:
原帖由 虎影俠 於 2020-10-2 10:02 PM 發表

搞基我唔係反對,但唔好踏過界攞,到時d教科書點教,結婚可以2個男人2個女人組織家庭? 有冇冧個被領養個細路日後比人笑而做成陰影點搞呀
而家平機會已出廣告鼓吹搞基,你睇左未?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-10-2 08:41 PM 發表
入境事務署應該關注,梁鎮罡日日被鬼佬通屎眼,工作時失禁點算?

要享公僕福利的話,法庭應該要求鬼佬先做變性手術!
支棍有米田共最恐怖

引用:
原帖由 人之初大大 於 2020-10-2 10:04 PM 發表

而家平機會已出廣告鼓吹搞基,你睇左未?
都話搞基我係唔反對,但唔好踏過界搞到我地,佢地圍內搞屎忽咪算,搞咩結婚咁自私既

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]