• 瀏覽: 27,556
  • 回覆: 276
  • 追帖: 2
+6
新聞系老c有無出聲譴責記協搞爛個市?

唔出名 無認受性 師資不良 除非唔係

以適齡學生人口不斷下跌嘅趨勢, 大學停辦恐怕係遲早嘅事。

$20 記者証,仲使乜讀?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-26 05:56 PM 發表
適齡中六人口持續下跌,加上新冠肺炎疫情來襲,令自資院校收生惡化。《香港01》獲悉,有52年歷史的珠海學院新聞及傳播學系,新學年收生人數急跌,三個課程合計新生人數僅錄得單位數,當中新聞及傳播、廣告及企業兩個課程更罕有錄得「零收生」。據悉,在本地生源大減下,院校新傳系課程近年有不少內地生報讀,但礙於疫情「封關」,新學年未有內地生來港入讀新傳系課程。教協會長馮偉華分析,中學畢業生連年下降,導致自資學位供 ...
做記都要讀書㗎咩?自己diy pass,買件反光衣,攞部電話就係啦!

做網霉記者,駛 L 讀新聞及傳播學系

一舊水加埋去鴨記買件幾十蚊衫就可以做妓者啦⋯⋯
快則一朝就攪掂,仲去讀書

引用:
原帖由 edbe 於 2020-9-26 07:27 PM 發表
做記者=全世界最低賤職業
以前記者叫無冕皇帝, 而家?
13歲係記者, 記者打老婆, 打情敵. 女記者就露胸, 做小三上酒店.

引用:
原帖由 corolla100 於 2020-9-26 09:38 PM 發表

一於改建中大造公屋,起碼解決房屋問題先。
咁大塊地出產暴徒, 拆左佢起樓好過.
粉嶺高球場比有錢佬打波啦, 人地起碼製造就業機會.

個個都係'公民記者',唔L使讀!

唔識字文盲都係記者,嘥幾十萬讀嚟托咩

廿幾年前中五吾夠分連呢d都吾收,莫說ivy。六七成人中五後都要出黎做野。而家連最差d學生都吾吾肯讀珠海。聽說吾少人可以選擇讀大陸d大學。成績普通都可讀清華……

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-26 05:56 PM 發表
適齡中六人口持續下跌,加上新冠肺炎疫情來襲,令自資院校收生惡化。《香港01》獲悉,有52年歷史的珠海學院新聞及傳播學系,新學年收生人數急跌,三個課程合計新生人數僅錄得單位數,當中新聞及傳播、廣告及企業兩個課程更罕有錄得「零收生」。據悉,在本地生源大減下,院校新傳系課程近年有不少內地生報讀,但礙於疫情「封關」,新學年未有內地生來港入讀新傳系課程。教協會長馮偉華分析,中學畢業生連年下降,導致自資學位供 ...
你又啱喎!

好似毒果呢類,需要作者,唔要記者。
記者只需舊零水搞張證,再舊零水買件黃背心。
仲讀乜久新聞系吖?

記者?12歲都做得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]