• 瀏覽: 2,344
  • 回覆: 7
由大陸港澳台13億人民每4年選一次執政黨,得票最高便能做執政黨4年,4年後再選,不費一兵一卒解決台灣問題。

現在情況是,12億人投A黨,3千萬人投B黨,A黨大勝。但3千萬人不服自立門戶,這算什麼民主?
你有冇見當年美選舉希輸比侵,希不服且自立門戶?

美老最想鷸蚌相爭,漁人得利,千萬不要上當。

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-9-26 02:56 PM 發表
師兄好似已經觸犯國安法
討論都唔得?

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-9-26 03:25 PM 發表
不如搞大D。全球203個國家投票重選聯合國五常。
正常理應係咁。

現在情況是,12億人投A黨,3千萬人投B黨,A黨大勝。但3千萬人不服自立門戶,這算什麼民主?
當年美國總統選舉希輸比侵少少,人地都尊重民意,難道叫希又自立門戶?。

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-9-26 03:34 PM 發表

中美不如唔好打貿易戰,由兩國人民投票選擇領導權好嗎?
人民選執政黨,由執政黨負責。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-9-26 04:42 PM 發表
首先要講下台灣個民國歷史先。我地覺得好民主喔。但歷史係咁咩?

首先自立門戶已經係個好形容詞。唔好聽個句就慘咯,當年點解會發生國共內戰?係因為蔣介石發動清黨,屠殺共黨20萬人。然後就開始戰爭。
咁點解佢唔係發動選舉投票 清共黨出去?
好簡單。因為當時民國經過國民大會決定執行訓政國策。所以民國領導者係上一任指定。 而關鍵係蔣介石唔係孫中山指定繼承人! 孫中山個遺囑係汪精衛起草及宣 ...
如果當年台灣接受,依家情況又會點呢?台灣省?兩黨共同定交替執政?新執政黨成立?美老會集中對付俄老?中國發展會更好?

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-9-26 07:50 PM 發表

鄧小平列左條款啦。
甘就要睇台灣個邊政黨有沒管治十幾億人個能力咯。
如果接受。 台灣以省名義存在。 對外繼續使用中華民國名號。青天白日同五星旗插兩支。
鄧個膽色好大, 唔系定交替執政。而係選舉執政。 而且允許台灣政黨係大陸合法化。可以發展黨員,可以建立組織。可以開展政治活動。因為以台灣個人口基數,點選佢都無計。所以允許台灣政黨係大陸吸收黨員。增加選民基數。
各級政府到最高領導人。台灣政黨都可 ...
謝分享。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]