• 瀏覽: 2,350
  • 回覆: 30
引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-26 03:58 PM 發表
台海正於戰爭狀態。
係內戰未完啲伸延。

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-9-26 04:03 PM 發表

係內戰未完啲伸延。
內戰伸延到台獨,事態非能常嚴重。

台獨有軍隊支持,戰事一定會發生。 

台灣民眾準備戰爭到來吧。

首先要講下台灣個民國歷史先。我地覺得好民主喔。但歷史係咁咩?

首先自立門戶已經係個好形容詞。唔好聽個句就慘咯,當年點解會發生國共內戰?係因為蔣介石發動清黨,屠殺共黨20萬人。然後就開始戰爭。
咁點解佢唔係發動選舉投票 清共黨出去?
好簡單。因為當時民國經過國民大會決定執行訓政國策。所以民國領導者係上一任指定。 而關鍵係蔣介石唔係孫中山指定繼承人! 孫中山個遺囑係汪精衛起草及宣讀,裏邊無提過蔣介石,而之前任何時期孫中山都無指定過佢。而發動屠殺開始係蔣介石。汪係知道鬥唔過佢先同流合污。
咁,蔣介石係咩?佢係 謀朝篡位!
而個陣共黨仲系國共合作裏邊個執政黨。 共黨裏邊有好多人仲系國民黨共黨雙黨籍。 咁佢係合法。
一個謀朝篡位個奸臣發動軍隊屠殺其他大臣。咁係自立門戶? 咁係作反!  咁已經唔係選舉可以解決個根源。
今日台灣個正統法理就係中華民國個叛亂勢力。而唔係咩政見不合,自己自立門戶。咁台灣如果國民黨執政就無可能話選舉少數服從多數。而民進黨更加係以獨立為目的。

其次,咁如果有機會真係去選一次。會點?
其實之前有一次機會。當時鄧小平仲係度個陣,定左個和平統一條款:
1.台灣領導人可以即刻出任國家副主席
2.台灣國民黨(當時執政)可以返大陸發展黨員同組織。
3.國民黨可以參選人大,可以選舉國家領導人。

鄧小平怕你國民黨唔夠力,開條件幫你國民黨做宣傳。 發展埋黨員,拉埋選票。如果國民黨夠勁,理念真系好,得民心。個江山,送俾你!

咁台灣個陣個答複係拒絕。

佢都唔想選,又無膽選!

出身不正,法理不明, 邏輯不通。

台灣無可能會通過選舉可以解決。

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-9-26 03:25 PM 發表
不如搞大D。全球203個國家投票重選聯合國五常。
70億人,每人一人一票!

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2020-9-26 04:46 PM 發表

選舉?創始國出任常任理事國係聯合國規例。點解咁霸道?
因為聯合國個江山係打返來架! 係二戰打贏先有。

你都無作出犧牲,無份創業。想靠投票搶揸fit?

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2020-9-26 04:46 PM 發表

一人一票太低能啦,宇宙大選一星一票?!

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-9-26 04:42 PM 發表
首先要講下台灣個民國歷史先。我地覺得好民主喔。但歷史係咁咩?

首先自立門戶已經係個好形容詞。唔好聽個句就慘咯,當年點解會發生國共內戰?係因為蔣介石發動清黨,屠殺共黨20萬人。然後就開始戰爭。
咁點解佢唔係發動選舉投票 清共黨出去?
好簡單。因為當時民國經過國民大會決定執行訓政國策。所以民國領導者係上一任指定。 而關鍵係蔣介石唔係孫中山指定繼承人! 孫中山個遺囑係汪精衛起草及宣 ...
如果當年台灣接受,依家情況又會點呢?台灣省?兩黨共同定交替執政?新執政黨成立?美老會集中對付俄老?中國發展會更好?

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-26 03:03 PM 發表

討論都唔得?
「組織、策劃、實施顛覆國家政權、推翻社會主義制度的,對首要分子或者罪行重大的,處無期徒刑或者十年以上有期徒刑;對積極參加的,處三年以上十年以下有期徒刑;對其他參加的,處三年以下有期徒刑、拘役、管制或者剝奪政治權利。」

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-26 06:11 PM 發表

如果當年台灣接受,依家情況又會點呢?台灣省?兩黨共同定交替執政?新執政黨成立?美老會集中對付俄老?中國發展會更好?
鄧小平列左條款啦。
甘就要睇台灣個邊政黨有沒管治十幾億人個能力咯。
如果接受。 台灣以省名義存在。 對外繼續使用中華民國名號。青天白日同五星旗插兩支。
鄧個膽色好大, 唔系定交替執政。而係選舉執政。 而且允許台灣政黨係大陸合法化。可以發展黨員,可以建立組織。可以開展政治活動。因為以台灣個人口基數,點選佢都無計。所以允許台灣政黨係大陸吸收黨員。增加選民基數。
各級政府到最高領導人。台灣政黨都可以參選。
如果當年國民黨有信心。 佢地係大陸合法發展10年。你話會有幾多黨員?選票可以有幾多? 入人大個代表,國民黨可以有幾多? 如果發展得好,江山易主。
關鍵係,鄧允許國軍繼續保留,台灣基本就無後顧之憂。其實統一就變成一個名號,台灣咩都無變。但獲益係,台灣政黨如果有心有力。你可以爭取到大陸執政權。

講實話,鄧開個條件 等同平分江山! 為左一個民族個未來,以江山換一個統一概念。
好多人話可能係講嗻! 去大陸,點鬥得過共黨。但如果睇鄧小平提條件個時代,你就知道佢有幾大勇氣。 佢係1991年左右提。64之後兩年,個陣台灣經濟好,有錢,而且關鍵係64之後,大陸民心未穩陣架,人心惶惶,對共黨最唔信任就係個陣!國民黨返來,合法? 你覺得有幾多人會入國民黨? 共黨個江山真係有易主個可能。

而鄧小平提出左。台灣居然無膽接。 因為台灣政黨講就勁,做事?為民真系出力?
你認為國民黨執政,會有webchat 阿里巴巴 高鐵 電子支付? 撫心自問,台灣班友執政。今日中國會唔會係世界經濟第二?

鄧小平對共黨建設民生經濟個執行力個信任,導致佢有咁個信心,好,唔講打, 就一齊選,睇下你選唔選得過我?

而咁個絕橋,鄧小平唔係第一個發明,開始係毛澤東,係1946年同蔣介石雙十談判個陣提出。 既然日本仔打走左。共黨軍隊願意由國家領導,但系要由國民議會領導。而應該馬上舉行國民議會。共黨同國民黨其他黨派一齊選。
當年蔣介石係強勢,江山在手,而共黨只有農村幾個根據地。 又窮 又無錢,仲要知名度,話語權,都無得同國民黨比,60%個地區連共黨都無個,邊有支持選民。 按一般市民睇法,咁咪選咯。 國民黨贏曬啦,又唔使打仗。國民黨最低波起碼贏幾屆任期啦。

而當年蔣介石個選擇同後來台灣一樣。 唔選,寧願血流成河,同共黨武力賭江山。開戰!  

因為從蔣介石開始,國民黨一直知道, 爭取民心,建設國家,睇落佢唔係共黨個對手。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-9-26 07:50 PM 發表

鄧小平列左條款啦。
甘就要睇台灣個邊政黨有沒管治十幾億人個能力咯。
如果接受。 台灣以省名義存在。 對外繼續使用中華民國名號。青天白日同五星旗插兩支。
鄧個膽色好大, 唔系定交替執政。而係選舉執政。 而且允許台灣政黨係大陸合法化。可以發展黨員,可以建立組織。可以開展政治活動。因為以台灣個人口基數,點選佢都無計。所以允許台灣政黨係大陸吸收黨員。增加選民基數。
各級政府到最高領導人。台灣政黨都可 ...
謝分享。

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-26 02:53 PM 發表
由大陸港澳台13億人民每4年選一次執政黨,得票最高便能做執政黨4年,4年後再選,不費一兵一卒解決台灣問題。

現在情況是,12億人投A黨,3千萬人投B黨,A黨大勝。但3千萬人不服自立門戶,這算什麼民主?
你有冇見當年美選舉希輸比侵,希不服且自立門戶? ...
這是美國最希望中國做的事,但這可能嗎?我想答案是否定的。

台灣戰火後會一國兩制下發展,只是比其他國家早快而已,這沒什麼大不了。

一國兩制下的台灣國際地位,優勢十分明顯的。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]