• 瀏覽: 2,341
  • 回覆: 30
由大陸港澳台13億人民每4年選一次執政黨,得票最高便能做執政黨4年,4年後再選,不費一兵一卒解決台灣問題。

現在情況是,12億人投A黨,3千萬人投B黨,A黨大勝。但3千萬人不服自立門戶,這算什麼民主?
你有冇見當年美選舉希輸比侵,希不服且自立門戶?

美老最想鷸蚌相爭,漁人得利,千萬不要上當。

師兄好似已經觸犯國安法

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-9-26 02:56 PM 發表
師兄好似已經觸犯國安法
討論都唔得?

早響啦,就唔使國共用三年內戰來分勝負。

不如搞大D。全球203個國家投票重選聯合國五常。

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-9-26 03:25 PM 發表
不如搞大D。全球203個國家投票重選聯合國五常。
正常理應係咁。

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-26 03:29 PM 發表

正常理應係咁。
中美不如唔好打貿易戰,由兩國人民投票選擇領導權好嗎?

現在情況是,12億人投A黨,3千萬人投B黨,A黨大勝。但3千萬人不服自立門戶,這算什麼民主?
當年美國總統選舉希輸比侵少少,人地都尊重民意,難道叫希又自立門戶?。

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-9-26 03:34 PM 發表

中美不如唔好打貿易戰,由兩國人民投票選擇領導權好嗎?
人民選執政黨,由執政黨負責。

即戰即終2021,永久收復台灣。

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-26 03:37 PM 發表

人民選執政黨,由執政黨負責。
咁樣做有80%啲失敗率。全球有86%啲類政治制度國家,正處於經濟崩潰或內戰狀態,受苦啲正正係人民。以臺灣為例,自民選政府後 監綠惡鬥內耗嚴重,從對大陸有優勢到嚴重劣勢。大學畢業22K(港紙5.5K)。真係睇唔到民選啲優點在何?

台海正於戰爭狀態。

台灣民眾要做準備唔係做決擇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]