• 瀏覽: 25,718
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
+7
我都唔知佢可以點自首,無入台證點買機票?唔通要學班on9仔坐洗頭艇漂流過台灣?

話時話,叫佢上大陸自首,因為一國原則兼且台灣未接受兩制基礎,所以大陸對外聲明有司法管轄權合情合理。

然後因自首態度良好,積極配合司法,監禁期間行為良好,坐返十碌八碌就放返出黎,激L死綠痿會班L diu

呢條橋work唔work?

引用:
原帖由 六合狂中 於 2020-9-26 10:58 AM 發表
引導佢返國內,台灣省同屬一個中國,北京處理!
呢條好橋喎,上大陸自首,因為一國原則兼且台灣未接受兩制基礎,所以對外聲明有司法管轄權合情合理。

然後因自首態度良好,積極配合司法,監禁期間行為良好,坐返十碌八碌就放返出黎,激L死綠痿會班L diu

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-9-26 10:02 PM 發表
幾日前,台灣內政部長話:陸委會已設窗口處理陳同佳案,目前由陸委會處理,若陳同佳來台,刑事警察局、航空警察局及移民署等,都會配合陸委會依法辦理。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1880951/即時-港聞-台內政部 ...
所謂窗口,就係平時移交逃犯嘅處理方法,要經香港警方拘捕?香港憑乜幫台灣拘捕?有引渡安排咩?

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-9-26 10:17 PM 發表
所謂窗口,肯定唔係平時移交逃犯嘅處理方法,因為「平時」或任何時候,香港、台灣冇移交逃犯嘅法律根據。

《逃犯條例》冇通過,你幾耐冇留意新聞?

如果窗口有用,當然唔經香港警方拘捕,因為沒有法律根據。

如果窗口有用,首先要陳同佳自願去台灣。

我唔知道窗口有冇用,唔知道台灣會唔會玩嘢或轉軚,更加唔知道陳同佳想唔想去台灣。 ...
講左咁耐,咁即係咩窗口,你講得出未?

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-9-26 10:17 PM 發表
所謂窗口,肯定唔係平時移交逃犯嘅處理方法,因為「平時」或任何時候,香港、台灣冇移交逃犯嘅法律根據。

《逃犯條例》冇通過,你幾耐冇留意新聞?

如果窗口有用,當然唔經香港警方拘捕,因為沒有法律根據。

如果窗口有用,首先要陳同佳自願去台灣。

我唔知道窗口有冇用,唔知道台灣會唔會玩嘢或轉軚,更加唔知道陳同佳想唔想去台灣。 ...
唔係要香港警察拘捕,點解係同警方建立窗口?

"發言人邱垂正重申,台灣的刑事警察局跟香港警務處已建立單一聯繫窗口"

https://hd.stheadline.com/news/r ... 港已建立聯繫窗口-陳同佳投案可隨時安排

一句講哂,你畀佢飛過去台灣,到時你點舞都得啦,係要搞咁多政治花臣,哂氣,簡單啲,一於返上深圳自首算數

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-9-26 10:47 PM 發表
請問下邱垂正,我唔可以代答。
問乜鬼野,我就話跟本只係玩花臣,呢度只係得你覺得台灣真係有心畀佢投案

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-9-26 11:06 PM 發表
我第一次發言:
如果你以為紅圈中那句表示我「覺得台灣真係有心畀佢投案」,你可能患了閱讀障礙。
咁應該係你有書寫障礙,唔信係真,又要攞個窗口黎講。講左堆廢話勒,之後又連個窗口係乜點運作都講唔出,然後又話唔係覺得真心

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]