• 瀏覽: 897
  • 回覆: 14
黑法官再一次力守尾門.

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-25 13:37 發表
黑法官再一次力守尾門.
如果警方完全搵唔到女被告買筆證明,真係有理由相信係佢條仔俾佢。咁可能會請佢協助下調查。

目的好明顯 > 想反映
警察同政府一定有做錯架問題

何謂法治
對激烈示威者判唔判, 我唔知,

但法律應該係 一個秤 公平公正
依法行使 職權

如果政府都已經認左自己 *確實 有做錯地方
因為政治考慮 雙方都有錯  而唔能夠 公平公正判刑  咁判就一定要判

但可唔可以因為政府都有錯   作為條件   公平公正為刑罰  作出減刑
依家根本 為啖氣 法津原則根本性 有缺憾

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2020-10-8 12:13 PM 發表
目的好明顯 > 想反映

何謂法治

依法行使 職權

因為政治考慮 雙方都有錯  而唔能夠 公平公正判刑  咁判就一定要判

但可唔可以因為政府都有錯   作為條件   公平公正為刑罰  作出減刑
依家根本 為啖氣 法津原則根本性 有缺 ...
你做咗咁耐人,
覺得世界有公平的嗎?

引用:
原帖由 87er 於 2020-10-8 01:10 PM 發表

你做咗咁耐人,
覺得世界有公平的嗎?
坦白講 無! 呢個世界好多時係無絶對公平
但家下講緊香港 ~~ 法治精神
如果下下為啖氣 有咩好 個社會都要抖一抖
家下係要點做  先可以平熄民憤  心服口服  才是為官  最大智慧。

講真 超道德  唔係人人有,  所以有時,面對大是大非 , 也不太敢發言
因為 做人好難 一生清廉 , 沒有缺憾 , 沒有做錯任何壞事

問題係要知道 , 背后原因,  透過制度,  盡量改善個社會,  令個社會進步,  世界先可以更美好
有時見到D議員一成不變,  為反而反,  咁個社會點會進步

因上一輩做錯,  下一代要更要懂得改變, 令個社會進步, 世界先可以更美好

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2020-10-8 01:57 PM 發表

坦白講 無! 呢個世界好多時係無絶對公平
但家下講緊香港 ~~ 法治精神
如果下下為啖氣 有咩好 個社會都要抖一抖
家下係要點做  先可以平熄民憤  心服口服  才是為官  最大智慧。

講真 超道德  唔係人人有,  所以有時,面對大是大非 , 也不太敢發言
因為 做人好難 一生清廉 , 沒有缺憾 , 沒有做錯任何壞事

問題係要知道 , 背后原因,  透過制度,  盡量改 ...
“…有時見到D議員一成不變,  為反而反…”

邊個人做美國總統都好,
美國都唔想中國強大,
中國要聽美國支笛。

美國從八九六四開始搞大陸,
因大陸強權政策,
大陸冇人接美國作反的火棒,
美國就利用香港乜都自由來反制中國。

香港人己經有裂痕,
修補咗都傷,
香港玩完。。。

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2020-10-8 12:13 發表
目的好明顯 > 想反映

何謂法治

依法行使 職權

依家根本 為啖氣 法津原則根本性 有缺 ...
60米外一個女人用枝雷射筆指向警車是否有罪,的確有得拗。

但佢有無意圖各位自己判斷,判佢俾堂費當罰款算吧啦。

仲想申請訟費,曱甴真係厚顏無恥

警誡下被告回應說:「我都知照警察唔啱,我下次唔敢喇」。

咁嘅回應,唔 L 係化

引用:
原帖由 Hotdrink829 於 2020-10-8 03:04 PM 發表

60米外一個女人用枝雷射筆指向警車是否有罪,的確有得拗。

但佢有無意圖各位自己判斷,判佢俾堂費當罰款算吧啦。
其實呢個已經係 最有智慧架 判罸
當年3司16局 有幾位高高層學人貪  最後長達唔知幾多年官司
淨堂費 罸款都 已經係 佢貪番黎架錢 ALL IN
到最後唔使坐 但到頭來 也是一場空

為官一生清廉 有誰 能擔此重任
始終 超道德 唔係人人做到
香港法治 人情法 最有智慧架 判罸

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-10-8 15:09 發表
筆光吹到星戦激光槍咁⋯點打仗丫D咁嘅少爺仔 🙈
其實件事之後警方及法庭已經開始加緊留意雷射筆(例如修例或禁售),所以下一單好可能係重判了。

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-9-25 12:14 PM 發表
年輕女文員被指在在葵涌警署外,用雷射筆照警車內的警員,因而被控一項管有攻擊性武器罪,她否認控罪,經審訊後案件今(25日)

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200925/photo/bkn-20200925111336423-0925_00822_001_01b.jpg?20200925113240

告唔入算你好彩, 仲想欏堂費? 個官講明 : 你自己攞黎衰 ...
咁告唔入都算正常..

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-25 01:37 PM 發表
黑法官再一次力守尾門.
同意

他們香港法治落後,完全未能落實習總書記的新時代特色社會主義的先進管理方式,這怎么行

應立馬實施行政拘留等先進管理方法才行,拘留無需要經過他們香港落後的法庭,才是治本

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]