• 瀏覽: 11,386
  • 回覆: 224
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 無色暴雨 於 2020-9-25 12:56 PM 發表

最低工資其實有乜用? 你全香港加咗人工, 咁D公司成本增加, 要搵錢D嘢就要賣貴D。人工多咗, D嘢貴咗, 咁一樣喺返度。
確保最底層工人有足夠基本消費能力.

你假設人工加左引發通脹, 其他原因不變, 所以得個吉.
但如果唔係人工加, 而係其他原因引發通脹, 咁有最低工資就有個保障, 無最低工資工人收入無加但D野又貴咗, 佢地就生活越來越艱苦.

熱賣及精選
人工成本咪反映係個午餐度囉,你加最低工資個午餐咪去到50幾60囉
引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-9-25 07:34 AM 發表

今時今日,去茶餐廳食個午餐都要 ( $42蚊 - $50蚊 ) ,點解最低工資仲係得果時薪 $37.5蚊 ???
人工4年都不變,幾十萬基層市民,真係苦不堪言.....

明年法定最低工資或迎來十年來首次凍薪,恐掀漣漪效應影響數十萬打工仔!消息指,最低工資委 ...

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-25 02:27 PM 發表

確保最底層工人有足夠基本消費能力.

你假設人工加左引發通脹, 其他原因不變, 所以得個吉.
但如果唔係人工加, 而係其他原因引發通脹, 咁有最低工資就有個保障, 無最低工資工人收入無加但D野又貴咗, 佢地就生活越來越艱苦. ...
咁不如派錢算啦, 最低工資理論上的確會令水漲船高。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。
引用:
原帖由 willy222 於 2020-9-25 09:46 AM 發表

由上年黑暴到依家,我已經減咗兩次薪。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-9-25 07:34 AM 發表

今時今日,去茶餐廳食個午餐都要 ( $42蚊 - $50蚊 ) ,點解最低工資仲係得果時薪 $37.5蚊 ???
人工4年都不變,幾十萬基層市民,真係苦不堪言.....
...
反映領取最低工資的人的一小時的勞動力不值一個午餐的價錢 ...

提升最低工資對最底層人仕都係數字遊戲 ...
加到最低工資100元時薪又如何 ? 最後午餐咪賣 120 ~ 130元 or up
最受害係最底層人仕以上, 又議價(薪金)能力不高的打工仔 ......
消費力慘遭吞食 ...... 連鎖效應租金等日常開支 up up up ~ 但 薪金 卻不多 up

引用:
原帖由 herohero 於 2020-9-25 12:21 PM 發表

俾你加多2元一個鐘,到時食中午都55元,羊毛出在羊身上
我都覺得係,凍薪反而係幫基層,如果最低工資一加,啲商家又乘機話加價,到時咪又係追唔到通脹

慘過做狗

回覆 引用 TOP

小弟目睹過裁員, 真係頗心傷的, 凍薪, 減薪, 係冇裁員咁傷的, 大家坐埋同一條船, 唯有共渡時艱喇.
香港人, 加油

回覆 引用 TOP

d 人都幾on9,
你覺得茶記個餐賣40幾,入麵包唔包工資因素?
如果你提高左工資, 甘老闆咪賣番貴d 個餐囉,

永遠都唔會追上, 研究下點樣可以解決其他問題吧

回覆 引用 TOP

經濟繼續係甘,可能要減

返去97前,洗鬼搞咁多

回覆 引用 TOP

其實呢個時勢, 唔駛放無薪假咪當加左薪囉.
仲有糧出嘅咪當有bonus囉. 

富強 民主 文明 和諧
自由 平等 公正 法治
愛國 敬業 誠信 友善

回覆 引用 TOP

咩時勢呀講加人工?
而家有份工打算好喇

回覆 引用 TOP

多謝黑暴死全家

回覆 引用 TOP

呢個時勢強加最低工資, 咪盞逼僱主縮減人手

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右