• 瀏覽: 12,975
  • 回覆: 224
+5
引用:
原帖由 無色暴雨 於 2020-9-25 12:56 PM 發表
最低工資其實有乜用? 你全香港加咗人工, 咁D公司成本增加, 要揾錢D嘢就要賣貴D。人工多咗, D嘢貴咗, 咁一樣喺返度。
確保最底層工人有足夠基本消費能力.

你假設人工加左引發通脹, 其他原因不變, 所以得個吉.
但如果唔係人工加, 而係其他原因引發通脹, 咁有最低工資就有個保障, 無最低工資工人收入無加但D野又貴咗, 佢地就生活越來越艱苦.

人工成本咪反映係個午餐度囉,你加最低工資個午餐咪去到50幾60囉
引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-9-25 07:34 AM 發表
今時今日,去茶餐廳食個午餐都要 ( $42蚊 - $50蚊 ) ,點解最低工資仲係得果時薪 $37.5蚊 ???
人工4年都不變,幾十萬基層市民,真係苦不堪言.....

明年法定最低工資或迎來十年來首次凍薪,恐掀漣漪效應影響數十萬打工仔!消息指,最低工資委 ...

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-25 02:27 PM 發表

確保最底層工人有足夠基本消費能力.

你假設人工加左引發通脹, 其他原因不變, 所以得個吉.
但如果唔係人工加, 而係其他原因引發通脹, 咁有最低工資就有個保障, 無最低工資工人收入無加但D野又貴咗, 佢地就生活越來越艱苦. ...
咁不如派錢算啦, 最低工資理論上的確會令水漲船高。

引用:
原帖由 willy222 於 2020-9-25 09:46 AM 發表
由上年黑暴到依家,我已經減咗兩次薪。

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-9-25 07:34 AM 發表
今時今日,去茶餐廳食個午餐都要 ( $42蚊 - $50蚊 ) ,點解最低工資仲係得果時薪 $37.5蚊 ???
人工4年都不變,幾十萬基層市民,真係苦不堪言.....
...
反映領取最低工資的人的一小時的勞動力不值一個午餐的價錢 ...

提升最低工資對最底層人仕都係數字遊戲 ...
加到最低工資100元時薪又如何 ? 最後午餐咪賣 120 ~ 130元 or up
最受害係最底層人仕以上, 又議價(薪金)能力不高的打工仔 ......
消費力慘遭吞食 ...... 連鎖效應租金等日常開支 up up up ~ 但 薪金 卻不多 up

引用:
原帖由 herohero 於 2020-9-25 12:21 PM 發表
俾你加多2元一個鐘,到時食中午都55元,羊毛出在羊身上
我都覺得係,凍薪反而係幫基層,如果最低工資一加,啲商家又乘機話加價,到時咪又係追唔到通脹

慘過做狗

小弟目睹過裁員, 真係頗心傷的, 凍薪, 減薪, 係冇裁員咁傷的, 大家坐埋同一條船, 唯有共渡時艱喇.
香港人, 加油

d 人都幾on9,
你覺得茶記個餐賣40幾,入面包唔包工資因素?
如果你提高左工資, 甘老闆咪賣番貴d 個餐囉,

永遠都唔會追上, 研究下點樣可以解決其他問題吧

經濟繼續係甘,可能要減

返去97前,洗鬼搞咁多

其實呢個時勢, 唔駛放無薪假咪當加左薪囉.
仲有糧出嘅咪當有bonus囉. 

咩時勢呀講加人工?
而家有份工打算好喇

多謝黑暴死全家

呢個時勢強加最低工資, 咪盞逼僱主縮減人手

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]