• 瀏覽: 13,007
  • 回覆: 224
+5
因為『反修例』加『黑暴』餐飲酒店旅遊演藝行業舊年已經冇晒奬金甚至失業

引用:
原帖由 老納 於 2020-9-25 11:50 AM 發表

我一直都覺得自由市場,政府唔應該干預太多!
當然 少干預我都認同,  但防止壓榨都重要
又好似壟斷咁 又算唔算

另外仲有好多不同影響 好似僱主員工關係 ,集體談判 , 專利等  其實係自由市場都好多位係要傾

根據樓主所講..
咁我哋加拿大人咪仲賤過地底泥?
最低時薪先十零蚊加幣, after tax 得番7,8蚊, 即係四十幾蚊港幣..係高過香港少少, 知但係去茶餐廳叫個炒河加杯凍奶茶, 連埋稅加小費,都要成20蚊加紙.. 差不多百二蚊港幣..

我見啲女 receptionist, 平時叫外賣, 什麼意粉加杯凍咖啡 都20幾30蚊加幣 .. 人哋after tax又係賺十蚊八蚊一個鐘 ..

所以我唔明樓主條數想表達啲乜🤔🤔..

(我喺加拿大住就真係唔捨得出去食lunch, 多數都係帶杯麵返工食, 或者去麥當勞買個包就算😱)

依加唔減都偷笑

最低工資根本就係破壞自由市場 令人揀工變懶 推高生活成本

俾你加多2元一個鐘,到時食中午都55元,羊毛出在羊身上

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-9-25 07:34 AM 發表
今時今日,去茶餐廳食個午餐都要 ( $42蚊 - $50蚊 ) ,點解最低工資仲係得果時薪 $37.5蚊 ???
人工4年都不變,幾十萬基層市民,真係苦不堪言.....

明年法定最低工資或迎來十年來首次凍薪,恐掀漣漪效應影響數十萬打工仔!消息指,最低工資委 ...
1個鐘43,5,支持。

引用:
原帖由 哈囉小菠菜 於 2020-9-25 07:53 AM 發表
有工冇加薪都做好過倒閉、裁員
咁嘅心態唔得。

引用:
原帖由 martin101 於 2020-9-25 08:35 AM 發表
肥上瘦下 千古不變定律
所謂嘅民主叻乾你。

引用:
原帖由 ho3218 於 2020-9-25 09:38 AM 發表
全港明年凍薪!物資凍價!
物資話唔到事 ,又唔係香物資。

引用:
原帖由 老納 於 2020-9-25 11:50 AM 發表

我一直都覺得自由市場,政府唔應該干預太多!
噉就死得人多咯。

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-9-25 07:34 AM 發表
今時今日,去茶餐廳食個午餐都要 ( $42蚊 - $50蚊 ) ,點解最低工資仲係得果時薪 $37.5蚊 ???
人工4年都不變,幾十萬基層市民,真係苦不堪言.....

明年法定最低工資或迎來十年來首次凍薪,恐掀漣漪效應影響數十萬打工仔!消息指,最低工資委 ...
你哋都on9嘅。最低工資係用黎封底嘅,唔係俾你年年加。外國有好多十年都唔加一次。根本最低工資係對整體經濟有負面影響,通漲只會令你啲錢越來越唔見洗。降低最低工資先係對社會有幫助。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]