• 瀏覽: 12,994
  • 回覆: 224
+5
自由調節LA
環境再差D
30元都要做LA

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-9-25 07:34 AM 發表
今時今日,去茶餐廳食個午餐都要 ( $42蚊 - $50蚊 ) ,點解最低工資仲係得果時薪 $37.5蚊 ???
人工4年都不變,幾十萬基層市民,真係苦不堪言.....

明年法定最低工資或迎來十年來首次凍薪,恐掀漣漪效應影響數十萬打工仔!消息指,最低工資委 ...
係最低工資,唔係最高或 標準工資啊頭哥

用5毫個件,正香港垃圾

引用:
原帖由 廚房性感的手機 於 2020-9-25 06:52 PM 發表

跟著午餐加到120呅起跳,好唔好?
咁就再實行午餐收費管制!只准收$20!我係唔係好叻呢!有選票既$10都講得出嫁!

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-25 09:59 AM 發表
$37.5正常啲嘅午餐根本唔夠, 42蚊才可以
我相信每小時可以得到$37.50,不會在餐廳用餐。

一定要加嗎?看經濟環境,不減已謝天謝地!

引用:
原帖由 spy12 於 2020-9-25 07:58 PM 發表

正因為有最低工資後午餐先變4-5x蚊
關乜事,你問吓是但一間餐廳有無員工係攞緊最低工資?

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-9-25 07:34 AM 發表
今時今日,去茶餐廳食個午餐都要 ( $42蚊 - $50蚊 ) ,點解最低工資仲係得果時薪 $37.5蚊 ???
人工4年都不變,幾十萬基層市民,真係苦不堪言.....

明年法定最低工資或迎來十年來首次凍薪,恐掀漣漪效應影響數十萬打工仔!消息指,最低工資委 ...
37.5係可以食到一餐的,麥當勞超值套餐就可以了,佢地係值37.5,你想幾多?????????????

共渡時艱真係好聽,但幾何共過富貴,低收入嘅始終難脫貧

引用:
原帖由 全宇宙 於 2020-9-25 12:14 PM 發表
因為『反修例』加『黑暴』餐飲酒店旅遊演藝行業舊年已經冇晒奬金甚至失業
但呢幾個行業最支持黑暴

引用:
原帖由 awongyuk 於 2020-9-26 08:32 AM 發表
共渡時艱真係好聽,但幾何共過富貴,低收入嘅始終難脫貧
平民唔窮,做官又點富貴,就二蚊張,二十元一個鐘都話貴,租金幾十萬一個月又唔少D收租佬!
當最底工資底過綜援金,打工捱苦為乜。

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-25 09:59 發表
$37.5正常啲嘅午餐根本唔夠, 42蚊才可以
點解一個鐘人工一定要多過一個午餐?

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-9-25 11:41 AM 發表
港人生活越來越若
好多人已出半糧、或7折糧
因為黑暴!

引用:
原帖由 初心未改 於 2020-9-26 00:54 發表
樓價一年加百幾萬,人工兩年加幾蚊🤣 公屋租金再加你9%,問你地死未!我咩都唔服,就服個政府!
公屋加租係按早幾年好景時的數字決定的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]