• 瀏覽: 3,139
  • 回覆: 18
剩係計軍費都拋贏你解放軍幾條街啦,而家連口罩錢都用埋,
問你中國點頂?💪💪💪💪

http://www.imastv.com/a/a/f/pc_content_4362.shtml

美軍挪用10億美元抗疫資金買軍機零件等,填補軍備供應缺口
2020年09月23日 15:06 來源:海外網

海外網9月23日消息,美國《華盛頓郵報》22日獨家爆料,五角大樓今年3月獲得美國國會10億美元的抗疫資金後,將大部分錢用於購買噴氣式飛機零部件、防彈背心、軍隊制服等軍需產品。這大筆納稅人的錢本應用於生產口罩和棉簽,卻被挪用填補了軍備供應缺口,截至目前新冠肺炎已導致20多萬美國人死亡。

據報道,今年3月,美國國會通過《護理法案》,向五角大樓撥款10億美元,用於增加美國醫用設備庫存,其中包括採購N95口罩。但在接下來的幾周里,這麼一大筆納稅人的錢卻被挪用購買軍事物資,有違美國會最初撥款意圖。

美媒稱,這大筆資金流入了五角大樓的軍事承包商口袋。其中,1.83億美元流向勞斯萊斯公司和安賽樂米塔爾公司用於造船業;數千萬美元投入到了衛星、無人機和太空監視技術;8000萬美元用於在美國堪薩斯州購買飛機零部件;一家生產軍服制造商拿到了200萬美元訂單。

相比美國防部資金充沛,美國衛生部門一直存在“嚴重的資金缺口”。美國“政府監督項目”組織國防分析師史密斯·伯傑認為:“這(資金分配)是至關重要的一部分,關繫到我們的預算優先事項是否真正服務於公共安全,或者政府是否被特殊利益集團所控制。”

對此,美國國防部官員辯解道,他們尋求在促進美國醫療生產和支持國防工業之間取得平衡,認為國防工業的“健康”對國家安全至關重要。五角大樓負責採購工作的副部長艾倫·洛德在一份聲明中強調,經濟安全和國家安全是緊密相關的,工業基礎是真正聯系這兩者的紐帶。

美國國防部發言人麥克斯·韋爾也給出了類似解釋,《護理法案》沒有規定資金只能用於購買醫療資源上,只要用於扶持醫療供應工業就沒有問題。疫情對美國經濟的影嚮需要國防部迅速採取行動,維持並加強美國重要工業的基礎能力。

美國軍不嬲美國人命如草介, 所以買軍備緊要好多

等班蠢仔仲爭住移民過去, 原來係草介黎咋

好大機會俾香港曱甴黑暴軍事武器費用

引用:
原帖由 LowBery64 於 2020-9-24 09:59 PM 發表
問你中國點頂?💪💪💪💪

http://www.imastv.com/a/a/f/pc_content_4362.shtml

海外網9月23日消息,美國《華盛頓郵報》22日獨家爆料,五 ...
淨係海外基地都700個,加上美國武器賣得貴,軍方實際買到的新武器的數量,可能同中國差吾多。

淨係海外基地都700個,加上美國武器賣得貴,軍方實際買到的新武器的數量,可能同中國差吾多。
99哥,美國12航母2隻電彈未掂未能服役,6隻年過30,最老47歲,一年有6-7個月維修中,不過每艦幾千兵照養,福特號造價130億美元,海軍訂隻水杯都夠膽用4000美元,多多錢都係得條數,中國075造價唔駛3億人仔,076包兩電彈標價3.5億人仔性價比差太遠,
老美仲有一重病,就係國債年息4千億,大部份還俾美國大金主,冇得唔還,賣軍火俾外國賺既係美國軍火金主唔係政府,切勿搞錯.

引用:
原帖由 LowBery64 於 2020-9-24 09:59 PM 發表
問你中國點頂?💪💪💪💪

海外網9月23日消息,美國《華盛頓郵報》22日獨家爆料,五 ...
原來係死充闊佬咋?

美軍軍部貪污好勁,加埋人工材料貴,有一半投入到真正用途都偷笑

對美軍佩服到……唔識講

引用:
原帖由 erickiki 於 2020-9-25 01:54 PM 發表
美軍軍部貪污好勁,加埋人工材料貴,有一半投入到真正用途都偷笑
有套電影講個肥仔做軍購

大軍火商唔食既細米 都賺到發大達
軍火商食水超深

現代戰爭好難打到有日話邊個贏 只係睇邊個頂得住政治壓力

點解呢個六四仔 係新手嚟嘅之前個account 畀人 block咗?😊

引用:
原帖由 cskman 於 2020-9-26 02:20 AM 發表

有套電影講個肥仔做軍購

大軍火商唔食既細米 都賺到發大達
軍火商食水超深
記得以前細個睇天煞地球反擊戰 有段金句:
官員:點解有個咁個基地?國防部從來都唔知。
市民:你唔係真係信佢地3萬美金買個廁所板,5萬美金買個錘啊嘛!

細個我就學到野啦。原來條數可以咁樣做

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-9-27 02:23 AM 發表

記得以前細個睇天煞地球反擊戰 有段金句:
官員:點解有個咁個基地?國防部從來都唔知。
市民:你唔係真係信佢地3萬美金買個廁所板,5萬美金買個錘啊嘛!

細個我就學到野啦。原來條數可以咁樣做 ...
佢地唔會咁蠢報依D咁明顯既
通常係軟件呀 不知名既物品做手腳既。
你鬼知個軟件原來係一個勁簡單既PDF/WORD
然後開個勁高價200萬咁。
又或者咩加密數據傳送系統零件
係一條電線/電路版咁啦 每件叫價20萬

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]