• 瀏覽: 5,303
  • 回覆: 57
引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-26 12:20 PM 發表

香港政治環境複雜,社會嚴重分裂,面對這種狀況,真正的護港護國團隊,如 CY,中聯辦,大公/文滙,甚或人民日報、中央發言人(唔包民建聯、工聯會),各有分工,有啲說話如果出自特首把口,會帶來更大亂子,令對立更嚴重,就會由其他團友出聲,所以大家好小見到特首會對其他界別遣責,包括司法界、醫護界、教育界、香港電台、傳媒等。再睇睇 CY 當政時同依家在野說話上有乜分別就會更清楚。呢啲係好明顯的政治手法 ...
林鄭做得好,該讚,但做得不好,卻盲目姑息加庇護,不准人批評再扣人帽子,這種別有用心的毒果文宣手法,
很成熟啊!

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-26 11:16 AM 發表

''沒有最高層的包庇和默許,馬倒賊和假髮人可以大搖大擺,毫無故忌??'' 呢句係你講嘅。

我將你用在馬倒賊的一番說話,套用在林鄭身上,引證你錯誤的抹黑邏輯,你唔明唔緊要,其他人明就得。 ...
林鄭是一年多來對黑暴最包容最忍讓的特首,相信除了你和泛獨派,沒有人反對,
難怪你全力保護她,明嘅,大家都明!

引用:
原帖由 pptinapp 於 2020-9-26 03:27 PM 發表

林鄭是一年多來對黑暴最包容最忍讓的特首,相信除了你和泛獨派,沒有人反對,
批評特首某些政策唔係問題,但有些人惡意抹黑特首,更甚者進而煽動反特首,就好大問題。

過往一年,一哥換了人,中聯辦換了人,特首亦曾上京述職,中央亦承勢推出較23條更到位的國安法,但港府對黑暴的政策,仍然係以低武力止暴,呢個政策,到底係中央嘅政策,定係林鄭一人可以獨斷獨行的政策,要諗清楚。

好多嘢大家未必真係咁清楚,但唔緊要,聽中央指揮。阿爺冇給林鄭半句負面說話,冇叫大家反林鄭,有啲人就自作聰明衝出來反林鄭,於香港這個動盪時刻自亂陣腳,削弱港府面對犯民黑暴的威信,係幫忙定幫倒忙,係真藍定偽藍。

犯民黑暴唔會割席,我地亦應簡簡單單地信阿爺,撐阿爺、撐香港、撐特首,團結一致對抗犯民黑暴。

引用:
原帖由 pptinapp 於 2020-9-26 03:27 PM 發表

我係堂堂正正高舉旗幟叫大家撐阿爺、撐香港、撐特首的深藍人。我未聽過泛獨派會話林鄭好包容黑暴。我只知道啲偽藍小丑會衝出來抹黑深藍者。偽藍小丑明顯好熟習用毒果的文宣手法去扣人帽子,不過用得好蠢。

習大大可以罵,侵侵可以罵,普京可以罵,馬獨立你憑乜能野
一定要鏟除香港黃屍髮官

司法霸權勾結外國勢力禍港
I AM THE LAW

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-26 11:23 PM 發表

我係堂堂正正高舉旗幟叫大家撐阿爺、撐香港、撐特首的深藍人。我未聽過泛獨派會話林鄭好包容黑暴。我只知道啲偽藍小丑會衝出來抹黑深藍者。偽藍小丑明顯好熟習用毒果的文宣手法去扣人帽子,不過用得好蠢。 ...
你這種盲撐,不看事實,和黃人有何分別?你不看過去林鄭對黑暴軟弱姑息對香港造成嚴重的傷害?
黃人最需要的,就是你堅持保護的軟弱政府,任打任罵不還手,你令我想起文革時瘋狂的紅衛兵!

你也不是深藍者,你不配,習近平親口說的為官避事平生恥,你完全不懂,批評林鄭的人,和批評法棍
一樣,是基於事實出發,恨鐵不成鋼,希望他們過而能改之,善莫大焉!但就是你這種人,不用力氣去和
黃人周旋,卻調轉槍頭,針對起自己人來, 給中國和香港添煩添亂!
這只有二種可能,一是毒果扮深藍,二是藍而不清醒!

引用:
原帖由 天下壹 於 2020-9-26 11:41 PM 發表
https://youtu.be/qeYHrNVXBFw
x2  建議自稱深藍的人,自己認真看一看!
https://youtu.be/qeYHrNVXBFw

引用:
原帖由 pptinapp 於 2020-9-27 06:04 AM 發表

你這種盲撐,不看事實,和黃人有何分別?你不看過去林鄭對黑暴軟弱姑息對香港造成嚴重的傷害?
黃人最需要的,就是你堅持保護的軟弱政府,任打任罵不還手,你令我想起文革時瘋狂的紅衛兵!

你也不是深藍者,你不配,習近平親口說的為官避事平生恥,你完全不懂,批評林鄭的人,和批評法棍
一樣,是基於事實出發,恨鐵不成鋼,希望他們過而能改之,善莫大焉!但就是你這種人,不用力氣去和
黃人周旋,卻 ...
又要我重複之前一些理據
過往一年,一哥換了人,中聯辦換了人,特首亦曾上京述職,但港府對黑暴的政策,仍然係以低武力止暴,呢個政策,到底係中央嘅政策,定係林鄭一人可以獨斷獨行的政策唔該諗清楚。之前嘅特首都未能為23條立法,但林鄭任內中央可以承勢推出較23條更到位的國安法,厲害嗎!

好多嘢大家未必真係咁清楚,但唔緊要,聽中央指揮。阿爺冇給林鄭半句負面說話,冇叫大家反林鄭,有啲人就自作聰明衝出來反林鄭,於香港這個動盪時刻自亂陣腳,削弱港府面對犯民黑暴的威信,係幫忙定幫倒忙,係真藍定偽藍

對於港府/林鄭對應黑暴的手法,未必所有藍人都認同,不過有政治智慧的人唔會因此而針對林鄭一人,亦唔會因此而駡林鄭為官避事平生恥。你知唔知呢句係同時駡緊林鄭上司,用下腦啦唔該。面對香港被造成的嚴重傷害,正常人只會歸咎於犯民黑暴。林鄭係受命於中央,對抗犯民黑暴的大統帥,只有犯民黑暴及偽藍,才會煽動大家去反這個領導對抗犯民黑暴的大統帥。
林鄭係習近平下屬,大家都相信習近平唔會為官避事平生恥,如果林鄭不聽命於中央犯了嚴重錯誤,對香港造成嚴重傷害,習近平會不出手整治林鄭嗎

所以我強調信阿爺,撐阿爺、撐香港、撐特首,團結一致對抗犯民黑暴。我撐林鄭因為我信阿爺而不自作聰明。如果你話我盲撐我認。總好過你地搞分化

引用:
原帖由 pptinapp 於 2020-9-27 06:04 AM 發表

黃人周旋,卻 ...
''批評林鄭的人.. .是基於事實出發'',偽藍會用阿媽係女人的正常話來做掩飾,所以被叫做''。請問以下說話是基於事實出發的批評定係做謠抹黑?
''沒有最高層的包庇和默許,馬倒賊和假髮人可以大搖大擺,毫無故忌''
''賣國禍港成功人事背後總有個女人,林鄭月娥''

樓主嘅標題係針對馬道立,大家都好正常地討論司法界的問題,突然有些偽藍衝出來成機做謠抹黑特首,居心叵測。

將偽藍視為自己人?呃細路就得,知你地係自己人啦。我現在係同偽藍周旋,佢地俾黃人更凶險。

當歪理被督穿,就即時扮傻抹黑對手,呢啲就係偽藍常用手法。
''網友請注意,此人別有用心,故意改我的發言意思,請小心!
請查看我從來沒有說以下説話.......''沒有最高層的包庇和默許,林鄭怎可以大搖大擺,毫無故忌?''
此人居心叵測,以後不會與之糾纏,免受其利用!請小心!''

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-9-25 07:45 PM 發表

仲有公務人員(管理)命令
特首要靠公務員團隊辦事, 只敢縱容, 不敢得罪

引用:
原帖由 lawo 於 2020-9-25 01:40 PM 發表

沒有最高層的包庇和默許,馬倒賊和假髮人可以大搖大擺,毫無故忌??
絶對是包庇和默許。
特首要靠公務員團隊辦事, 只敢縱容, 不敢得罪, 林鄭在官場見慣不怪, 反正不是自己的生意。
而且司法被獨大之後更是無人能管, 公務員團事務局局長 管不到, 特首更是管不得。
這是馬道賊一干人等的概念

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-28 01:28 PM 發表

絶對是包庇和默許。
特首要靠公務員團隊辦事, 只敢縱容, 不敢得罪, 林鄭在官場見慣不怪, 反正不是自己的生意。
而且司法被獨大之後更是無人能管, 公務員團事務局局長 管不到, 特首更是管不得。
這是馬道賊一干人等的概念 ...
同意,另外有關某自以為是,當佢係好心,但做了黃狗幫兇的人,大家比少少時間佢,
相信如果佢不是毒果打手,遲早自己會醒的,其實偽乜九藍,在這裏發言,叻極都是一千幾百人
睇,看得出大家都心痛香港政府太軟弱,希望林鄭能強硬些,認真些,不要怕黑暴,亦有網友
指出林鄭不准人批評法棍的錯誤,大家都希望她肯改正而己,如她能從善如流,則老百姓又怎會
不愛戴她,支持她呢???

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-28 01:28 PM 發表

絶對是包庇和默許。
這是馬道賊一干人等的概念 ...
樓主啱一半。

特首對公務員團隊係有實權管,所以用得上包庇和默許來形容。

但正如你所講,司法是無人能管,司法部門係馬道長天下,馬道長唔使向特首問責,二人冇從屬關係,所以用唔上包庇和默許。正如我地唔會話特首包庇和默許立法會主席。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]