• 瀏覽: 2,412
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
理論上法官應該政治中立,然而,人就是人,人有政治立場幾乎是必然的。只是自己感覺不到,或者不願承認。
在香港,市民對于法官裁決不滿,理論上可以上訴或者投訴;但“行動”需要花很多錢,這些費用是絕大部分香港人無可能負擔的。
市民對國家不滿可以罵、對港府不滿可以罵、對特首更可以無理取鬧,諸般挑剔;從來無人覺得不妥,但偏偏香港法官罵不得、香港判決不得質疑。這是什么道理?連國家法庭的判決也可以憑“言論自由”亂罵,就是不得批評香港法官,這是什么法律?什么道理?

法官踞要津
獨大似無倫
判案生偏頗
市民唯作鶉??????????

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-24 08:53 AM 發表
理論上法官應該政治中立,然而,人就是人,人有政治立場幾乎是必然的。只是自己感覺不到,或者不願承認。
在香港,市民對于法官裁決不滿,理論上可以上訴或者投訴;但“行動”需要花很多錢,這些費用是絕大部分香港人無可能負擔的。
市民對國家不滿可以罵、對港府不滿可以罵、對特首更可以無理取鬧,諸般挑剔;從來無人覺得不妥,但偏偏香港法官罵不得、香港判決不得質疑。這是什么道理?連國家法庭 ...
髮官罵不得
皆因夠史忽
為何披假髮
言行實歸一

用心想想會明的。

引用:
原帖由 pureco 於 2020-9-24 12:46 發表

髮官罵不得
皆因夠史忽
為何披假髮
言行實歸一

用心想想會明的。
哈哈哈哈!想唔明都難。

老美最高法院九個大法官都分黨分派,憑乜嘢要信香港啲法官"政治中立"。

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-9-24 14:49 發表
老美最高法院九個大法官都分黨分派,憑乜嘢要信香港啲法官"政治中立"。
分黨分派都好的,唔會出賣自己國家,香港果的系偏幫敵人,放生壞人,監禁警察。

香港髮棺偏幫黑暴還未夠明顯嗎,牠們憑立場判案而不是證據,無法無天的行為竟然不容許批評

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-9-24 19:39 發表
香港髮棺偏幫黑暴還未夠明顯嗎,牠們憑立場判案而不是證據,無法無天的行為竟然不容許批評
馬道立還要九九屎屎,當市民系廢嘅。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-24 09:27 PM 發表

馬道立還要九九屎屎,當市民系廢嘅。
妖法不除, 香港後患無窮。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-24 03:55 PM 發表

分黨分派都好的,唔會出賣自己國家,香港果的系偏幫敵人,放生壞人,監禁警察。
有個牛頭角順嫂做咗特別區長, 大大聲話唔準批評假髮㗎!死罪呀,所以遲下掟汽油蛋
唔再是優秀細佬,直情係諾具爾和平獎得主,亦全靠順嫂和假髮支持,使畜牲們可以努力的掟,再盡
情的破壞!

引用:
原帖由 lawo 於 2020-9-25 13:59 發表

有個牛頭角順嫂做咗特別區長, 大大聲話唔準批評假髮㗎!死罪呀,所以遲下掟汽油蛋
唔再是優秀細佬,直情係諾具爾和平獎得主,亦全靠順嫂和假髮支持,使畜牲們可以努力的掟,再盡
情的破壞! ...
好亊,唔咪中央又試懶懶閒。

引用:
原帖由 lawo 於 2020-9-25 01:59 PM 發表

情的破壞! ...
香港有藐視法庭罪,如果特首叫大家批評法官,會即時被攻擊為煽動市民犯法,好大罪。

特首雖然講官話叫大家唔好批評法官,冇影響司法獨立,但大家只會罵得更大聲,呢啲味係高招囉。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-25 05:40 PM 發表

香港有藐視法庭罪,如果特首叫大家批評法官,會即時被攻擊為煽動市民犯法,好大罪。

特首雖然講官話叫大家唔好批評法官,冇影響司法獨立,但大家只會罵得更大聲,呢啲味係高招囉。 ...
第一點藐視法庭罪,唔係咁用,香港亦有裁判官條例監管,只不過無人執行
第二點無意見

引用:
原帖由 maldini1967 於 2020-9-25 19:51 發表

第一點藐視法庭罪,唔係咁用,香港亦有裁判官條例監管,只不過無人執行
第二點無意見
係唔係咁用就法官話事,法庭真係咁拉人,就100%入罪

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-9-25 07:55 PM 發表

係唔係咁用就法官話事,法庭真係咁拉人,就100%入罪
如果法庭有頒令,不得就所有裁決進行批評,而你又進行公開批評,咁你就被入硬藐視法庭罪。但目前為止,只係馬倒立同林鄭喺公開場合說過,唔萛官方正式啩?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-25 05:40 PM 發表

特首雖然講官話叫大家唔好批評法官,冇影響司法獨立,但大家只會罵得更大聲,呢啲味係高招囉。 ...
藐視法庭罪,和批評法官,是兩種完全不同的事,可悲!
https://zh.wikipedia.org/wiki/藐視法庭

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]