• 瀏覽: 3,834
  • 回覆: 42
近年不少人有意移民外國,英國明年一月起容許有BNO(英國國民(海外)護照) 資格的港人申請留英5年,之後可再申請在英國定居。英國政府於周二(...

頭新做呢條新聞有條有理, 值得讚許~

新聞來源連結:

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1880945/

「一係深閨、一係澳門」
很好 很好

真係唔見其他傳媒,報導呢單消息喎!

kick them to UK and cancel their HKID 

曱甴gogogo啦

快d走啦bno 香港唔需要你

真心恭喜,快撚啲去!記得取消中國香港身分證!

好行夾唔送,一路好走,千祈唔好返嚟!

記得辦完手續走。
(退中國國籍,剪身份證)

呢鑊, 真係唔止走50萬人, 唔係講笑~

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-9-24 01:59 AM 發表
近年不少人有意移民外國,英國明年一月起容許有BNO(英國國民(海外)護照) 資格的港人申請留英5年,之後可再申請在英國定居。英國政府於周二(...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20200923/share_2020092323371746330.jpg

頭新做呢條新聞有條有理, 值得讚許~ ...
可帶子孫一同入境

引用:
原帖由 DGxx 於 2020-10-24 03:00 PM 發表
記得辦完手續走。
(退中國國籍,剪身份證)
BNO退唔到中國籍呀?
應該要6年後入完英籍先可以退中國籍喎。

引用:
原帖由 jetflyer 於 2020-10-24 06:59 PM 發表

BNO退唔到中國籍呀?
應該要6年後入完英籍先可以退中國籍喎。
但最新形勢, BNO不單唔會取消, 還會擴大;隨著5+1機制於明年二月生效, BNO會有埋ROA in UK, 咁就同本土的BC status一樣~

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-10-24 07:58 PM 發表

但最新形勢, BNO不單唔會取消, 還會擴大;隨著5+1機制於明年二月生效, BNO會有埋ROA in UK, 咁就同本土的BC status一樣~
咩係ROA?Right of Abode?

引用:
原帖由 jetflyer 於 2020-10-24 08:18 PM 發表

咩係ROA?Right of Abode?
Yea

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]