• 瀏覽: 585
  • 回覆: 15
本港最近雨落個不停,雨後都會見到公園爬滿蝸牛。不過有網民近日在Facebook專頁投稿,指同事媽媽和朋友竟在樓下公園執蝸牛回家,打算煮餐「法...

原來香港人自己都食野味

唔好講咩食蝸牛係文明人,食蝙蝠係野蠻人。

新聞來源連結:
https://www.google.com.hk/amp/hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/1880495

果然係高尚嘅鄉港人,識食高級法國菜

野生蝸牛=野味

點解法國又得?食安中心應該解釋吓令人信服會好啲。

田螺有食過, 本質上無咩分別, 最緊要煮得夠熱

一定要煮熟。

引用:
原帖由 peter925 於 2020-9-24 07:43 AM 發表
人哋係人工養殖

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-9-24 04:33 AM 發表
野生蝸牛=野味
你了解下野味嘅定義先

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-9-24 07:50 AM 發表
一定要煮熟。
全熟未必完全安全,山溪水煲熟都一樣唔安全

引用:
原帖由 peter925 於 2020-9-24 07:43 AM 發表
品種唔同,唔關法唔法國事,東南亞都有食得嘅品種,主要是乎蝸牛食乜嘢/生長環境,就算係食得個啲品種,都要蝸牛唔係食腐泥/動物死屍,而家買到個啲係人工養殖,蝸牛個身體同轂係乾淨,啲飼料都係乾淨同埋整成食物之前會「斷食」幫佢哋清潔消化系統先會俾人食。

香港個啲真係唔可以食㗎!

利申:上興趣班講過呢個topic

引用:
原帖由 CarrieLi 於 2020-9-24 08:13 發表

你了解下野味嘅定義先
野生就係野味比如果仔狸,蝙蝠

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-9-24 09:19 AM 發表

野生就係野味比如果仔狸,蝙蝠
野生蝸牛都算,你了解下野味嘅定義先

引用:
原帖由 CarrieLi 於 2020-9-24 16:55 發表

野生蝸牛都算,你了解下野味嘅定義先
野味定意所有自然生態環境嘅野生動植物勻稱為野味。(至於是否可以食用則要看當地法律是否允許,有冇毒性是否可以食用,及個人口味同品味)明白未呀
另外提醒閣下:應該係定(意)唔係(義)。話你會錯意唔係(義)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]