• 瀏覽: 1,453
  • 回覆: 7
美國制裁華為,但amd、intel相繼獲批供貨

即係日韓等企業唔准賣,但美國企業就可以...
結果係搶生意,事實上制裁日韓嗎?

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-23 09:50 PM 發表

不能明言的秘密。

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-23 09:50 PM 發表

台積電又幫AMD代工喎!咁即係又可以出貨!
如果高通又准賣 俾華為,真係頭痕....
中國研製成高階晶片,美國又可以同你競爭中國市場!
玩死!

引用:

想辦法解決競爭對手🤔🤔

我一早就睇到, 新一輪美國制裁的目的, 係美國資本家同美國政府聯手,通過阻止非美廠商進入中國, 而美國不斷供的方式, 防止美國高科技公司被列入不可靠實體清單之餘重要搵大錢

再而迫台灣站隊, 中斷台灣同大陸的直接往來

所以近日台海局勢急速升溫, 同台積電為首的關鍵台灣科技公司, 倒向美國有直接關係

美國根本而家係賭緊大陸唔敢郁台灣, 而即使發生武統, 美國變相可以搵借口消滅台灣科技公司, 對美國立場係理得你

現時局面主要係蔡蔡子當日不擇手段, 以無底線無下限的方式去選總統, 導致島內統派消失, 從而唔係好似陳水扁年代咁, 以島內矛盾方式化解美國壓力

現時台灣總統的貪污傳聞, 其實正正係同陳水肩貪污一場, 美國放出離, 推得你上台同樣可以推你下台, 唔該叫你班狗同美國同一陣線

台灣長年睇唔起大陸, 島內政客過於自大, 以為世界跟著台灣, 實際美國而家要攞佢命都無得還手

華為一直都有無AMD,Intel,高通無頭唔頭痕
而現在國產CPU (e.g 龍芯),主要都系比Sever,國家體系用

現在中國CPU 在設計是無問題都好先進,只是在專利(如x86)被卡而入唔到消費市場,及制造問題追唔上
引用:
原帖由 WILSON-QE999 於 2020-9-23 10:39 PM 發表

台積電又幫AMD代工喎!咁即係又可以出貨!
如果高通又准賣 俾華為,真係頭痕....
中國研製成高階晶片,美國又可以同你競爭中國市場!
玩死!

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-9-24 12:12 PM 發表
華為一直都有無AMD,Intel,高通無頭唔頭痕
而現在國產CPU (e.g 龍芯),主要都系比Sever,國家體系用

現在中國CPU 在設計是無問題都好先進,只是在專利(如x86)被卡而入唔到消費市場,及制造問題追唔上

...
其實美國今次制裁下,起碼關鍵核心領域,要迫中國起碼可以完全自主下做到28nm

從而永遠擺脫美國控制。

而華為可唔可以上探5nm,就好睇好多方面。據說中芯的高通單會轉去台積電,變相迫中芯選邊站。

而中芯可能都接唔到華為單,可能有D野要華為自己名義去開料做。

當然,以上前題係台海無戰事。

中國從來冇做錯,係從來沒有,美國欺壓中國人,簡直欺人太甚,貿易逆差係美國執太多平貨,知識產權奸商獨賺,唔比其他人做,話中國偷先進科技,中國留學生要比錢讀書,駭客入侵完全冇正據,西方污染咗百幾年叫中國成受,美國有人權就冇種族歧視,美國人個個都係軍人,有槍有先進武器,美國軍費幾多大家都知,軍國主義拳頭大就惡撚哂,美國滾開

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]