• 瀏覽: 2,784
  • 回覆: 21
毛澤東講蛇與農夫的故事 號召群眾將革命進行到底

毛澤東於1948年12月30日為新華社寫了題為《將革命進行到底》的新年獻詞。美國駐華大使司徒雷登后來描述說:毛澤東的宣言中充滿譏諷刻薄之詞,有濃烈的火藥味。

“中國人民將要在偉大的解放戰爭中獲得最后勝利,這一點,現在甚至我們的敵人也不懷疑了。”毛澤東在這篇獻詞的開頭不容置疑地宣告道。?

毛澤東一針見血地指出:中外反動派看到了中國人民解放戰爭在全國范圍內的勝利,已經不能用單純的軍事斗爭的方法加以阻止,他們就一天比一天地重視政治斗爭的方法。中國反動派和美國侵略者現在一方面利用現存的國民黨政府來進行和平陰謀,一方面力圖在革命陣營內部組織反對派,極力使革命就此止步。是將革命進行到底呢?還是使革命半途而廢呢?對於這個尖銳的問題,每一個民主黨派,每一個人民團體都必須作出自己的選擇。

毛澤東號召全國人民,各民主黨派,各人民團體真誠合作,採取一致的步驟,粉碎美帝國主義和國民黨反動派的政治陰謀,將革命進行到底。

http://cpc.people.com.cn/BIG5/85037/85038/7669418.html

將革命進行到底! 然後就係英國紫石英號恐嚇中國人民解放軍,之後渡長江擊潰蔣軍;可惜無力攻台而留下歷史遺憾
2020/2021就係七十年來最好時機,希望中央切勿誤判和平統一可能性,把握機會將革命進行到底!
收復台灣省,在中共建黨百年的2021國慶,向革命先烈致敬!!

如何創造時機🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-24 07:41 AM 發表
如何創造時機🤔🤔
可以係IDF擦槍走火
可以係美國條傻佬輸咗選舉 之後開戰保住個總統位
太多時機可以創造。。。

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-24 07:55 AM 發表

可以係IDF擦槍走火
可以係美國條傻佬輸咗選舉 之後開戰保住個總統位
太多時機可以創造。。。
中央應該想和平統一🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-24 08:24 AM 發表

中央應該想和平統一🤔🤔
睇落已經唔可能 因為槍桿子出政權 而香港嘅槍桿子係解放軍

中央唔打掉台灣的槍桿子根本收唔到

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-24 08:36 AM 發表

睇落已經唔可能 因為槍桿子出政權 而香港嘅槍桿子係解放軍

中央唔打掉台灣的槍桿子根本收唔到
我諗依家呆軍戰機唔敢掛實彈,只有廣播器,費事有軍人腦熱走火🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-24 09:30 AM 發表

我諗依家呆軍戰機唔敢掛實彈,只有廣播器,費事有軍人腦熱走火🤔🤔
如果呆灣有軍人駕駛戰機投奔內地
後續故事就好睇喇

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2020-9-24 09:55 AM 發表

如果呆灣有軍人駕駛戰機投奔內地
後續故事就好睇喇
會唔會無掛實彈外還只入半缸油,防賊咁防🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-24 09:58 AM 發表

會唔會無掛實彈外還只入半缸油,防賊咁防🤔🤔
真係咁都唔出奇

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-24 07:41 AM 發表
如何創造時機🤔🤔
真心覺得今年尾或明年初係收復台灣省最佳時機,從三個方面分析:

1. 台灣島內已經完全毒化,和平統一已無可能。放棄幻想、準備戰鬥!!問題只係幾時發動武力解放,咁取決於中美軍力、國內外政治兩大方面。

2. 中美軍力在西太平洋已經逆轉,主要原因係東風反介入能力,美軍短時間無法跨越。如果一拖再拖,美軍肯定有新武器、新戰術應對,所以武統必需在5年內。按現時美軍能力,估計只可以派出長途轟炸機威脅我軍,但咁樣係冇可能改變整體戰局,而且美軍基地會遭到報復而得不償失,判斷美軍最可能在日本、關島示威而不會真正參戰。

3. 美國內部矛盾激化,11月大選後不等於風平浪靜,更可能係敗方不承認選舉而再起高潮。難有全國動員既大型軍事行動,美軍到時聽邊個更係一大難題,結果好可能就係多一事不如少一事,放棄台偽政權。
歐洲方面,經濟長期低迷、英國脫歐談判到尾聲、疫情再起風雲都令歐洲有心都無力,制裁中國將令歐洲蒙受更大損失。而且作為歐盟領頭羊既德國,一向務實既默克爾即將卸任,下一位取態難以估計。
中俄關係係歷史最好時期、印度方向冬季大雪封山、南海方面各國關係穩定。

真正有可能出手既,大概就係澳洲/日本兩件美國走狗,而日本仍有非戰憲法,所以真正參戰大概只有澳洲,改變不了戰局。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-24 08:24 AM 發表
中央應該想和平統一🤔🤔
大家都想,不過已經冇可能

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-24 06:10 PM 發表

真心覺得今年尾或明年初係收復台灣省最佳時機,從三個方面分析:

1. 台灣島內已經完全毒化,和平統一已無可能。放棄幻想、準備戰鬥!!問題只係幾時發動武力解放,咁取決於中美軍力、國內外政治兩大方面。

2. 中美軍力在西太平洋已經逆轉,主要原因係東風反介入能力,美軍短時間無法跨越。如果一拖再拖,美軍肯定有新武器、新戰術應對,所以武統必需在5年內。按現時美軍能力,估計只可以派出 ...
外人唔敢參入來,就係果一點如何爆🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-24 06:17 PM 發表
太多可能性
我覺得最好係趁毛澤東發表「將革命進行到底」既紀念日,由習近平公告天下,然後立即開打

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-24 06:32 PM 發表

太多可能性
我覺得最好係趁毛澤東發表「將革命進行到底」既紀念日,由習近平公告天下,然後立即開打
玩 碰瓷🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-24 06:17 PM 發表

美軍的反區域介入能力在2030年才能初步建立,2035年之前不可能成熟。
中國爭取在2025年前不打,2030年前統一台灣,
我估計最佳時機大概2027年初,我以為平爺在2027年21大的時候隱退,畢竟到時候74歲了,可以退居幕后。
2027是個好時機。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]