• 瀏覽: 1,172
  • 回覆: 23
終審法院首席法官馬道立因應近日出現不少關於法院及法官多個司法裁決的評論、意見及批評,在今日發出聲明,重申香港執行司法工作的數個基本原則,指評...

馬道立表明,法官必須不偏不倚;不然的話,有多種途徑可予以糾正。被告人或控方(即律政司司長)可提出上訴、覆核,或申請取消法官審理有關案件的資格,亦可按既定的投訴機制向司法機構投訴

馬道立認為,法院及法官誠然可以被批評,但批評必須有理可據、理由充分及恰當地提出,否則會損害公眾對司法的信心,最終危害香港的法治。司法機構及其職能絕對不應該被政治化。

原來可以申請取消法官審理有關案件嘅資格, 有大量市民投訴東區某假髮人! 點解果個假髮人無被申請取消審理有關案件嘅資格反而升職加薪? 馬道長可唔可以向市民解釋下點樣取消法官審理有關案件嘅資格? 係咪香港市民被隱瞞有關權利?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1880585/即時-港聞-馬道立強調法院獨立審判不受干涉-對法官批評必須有理可據

每日都有笑話

香港市民係咪被司法機構蒙在鼓裡? 可唔可以解釋清楚市民投訴法官同申請解除某些法官審理某些案件嘅權利?

市民可鬧特首做八婆但不可鬧法官咪即時判你坐監法官在港至高無上的

市民是批判法官本身不持平,不公義,偏幫罪犯!

本年度最大笑話,狗判官唔可以被人批評。

馬盜賊嘅意思即係「法治」代表法官統治,人民不可以批評也不可以監察,只有法官講嘅嘢就係法律

引用:
原帖由 yee8688 於 2020-9-23 03:44 PM 發表
馬盜賊嘅意思即係「法治」代表法官統治,人民不可以批評也不可以監察,只有法官講嘅嘢就係法律
某假髮人每次判決某些案件總和其他假髮人不同, 市民係唔係有合理懷疑佢判案有預設立場或者不公呀?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-23 03:31 PM 發表
終審法院首席法官馬道立因應近日出現不少關於法院及法官多個司法裁決的評論、意見及批評,在今日發出聲明,重申香港執行司法工作的數個基本原則,指評...

馬道立表明,法官必須不偏不倚;不然的話,有多種途徑可予以糾正。被告人 ...
dllm馬盜賊!9姑何曾不偏不倚?你盲9左定係聾9左?香港市民對9姑不滿係一單半單咩?你出得黎吠,即係你知道幾百萬香港人吊緊你班9孤,錢水何9孤根本唔係審案,係編排歪理放犯,你當乜事都冇發生過?

屍髮獨大,無法無天

但是都是經過自己人俾唔俾取消
講了等於無講

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-23 03:31 PM 發表

馬道立表明,法官必須不偏不倚;不然的話,有多種途徑可予以糾正。被告人 ...
12 瞞逃都可以保釋,大家心知肚明!

指鹿為馬道立已經係一個笑話 讀法律去打壓法律界異己 呢啲係咪叫司法逼害?

要求監法會,佢實在太獨大完全冇管

理據之一,掟汽油彈細路係幽獸

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]