• 瀏覽: 17,275
  • 回覆: 5
+7
引用:
原帖由 john117 於 2020-9-23 03:20 PM 發表
終審法院首席法官馬道立發聲明,指欠缺基礎下批評法院、法官和司法裁決均是錯誤,強調司法機構絕不應被政治化。

http://img.tvb.com/ti_img/inews/20200923/entries_5f6af66334b0311c6ce7f35f_2277960208_big_1600845511.jpg

我只係想知

如果法官成日亂判案,邊個管個法官,香港法官係咪大哂?
...
係, 香港法官係大哂!係無王管!
所以最緊要在委任法官時把關!

引用:
原帖由 john117 於 2020-9-23 03:20 PM 發表
終審法院首席法官馬道立發聲明,指欠缺基礎下批評法院、法官和司法裁決均是錯誤,強調司法機構絕不應被政治化。

http://img.tvb.com/ti_img/inews/20200923/entries_5f6af66334b0311c6ce7f35f_2277960208_big_1600845511.jpg

我只係想知

如果法官成日亂判案,邊個管個法官,香港法官係咪大哂?
...
當欠基礎下批法院裁決係唔妥! 但依家有大量錯判例子為基礎, 馬官點可以一句話係政治化, 就當果啲錯判例子唔係基礎, 完全唔自我檢討! 依啲唔係司法獨大無王管係乜嘢?

引用:
原帖由 再黎過 於 2020-9-23 06:28 PM 發表

引用:
原帖由 guydan 於 2020-9-23 05:46 PM 發表
同意司法不應被政治化
問題係而家好多法官判案時自身已帶有政治色彩
出現偏頗受爭議判刑
同意!

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-23 03:26 PM 發表

中國成日害香港

邊個管中國
若無中國在後台頂住, 香港上年已可能好似烏黑蘭咁被顏色革命搞到破產了! 睇吓依家烏黑蘭人民生活慘況, 看清呢個世界究竟發生乜事再講啦!

引用:
原帖由 aidan2013 於 2020-9-24 08:20 AM 發表

可惜眼盲腦蠢嘅人太多(最少200萬),要去到影響自己利益時先至變色,但香港經已殘缺不堪了!
呢班人係刻意眼盲的!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]