• 瀏覽: 870
  • 回覆: 13
政府今日(23日)表示,考慮到現時經濟狀況,宣布不會為迪士尼樂園所擁有位於樂園東部約60公頃土地的認購權,再度續期延長,換言之,香港迪士尼樂園未來不會有原先規劃的第二期發展。政府發言人補充,認為主題樂園公司(即迪士尼樂園)於未來數年,應集中發展及擴建現有的度假區,而非於有關用地進行擴建,「是謹慎的做法」。

美國領事館盡劈宿舍, 帶頭走佬; 美企仲氹錢落海咩?!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/527250?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

「嚮應環保,一係上深圳,一係過大海」
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-9-23 14:45 發表
政府今日(23日)表示,考慮到現時經濟狀況,宣布不會為迪士尼樂園所擁有位於樂園東部約60公頃土地的認購權,再度續期延長,換言之,香港迪士尼樂園未來不會有原先規劃的第二期發展。政府發言人補充,認為主題樂園公司(即迪士尼樂園)於未來數年,應集中發展及擴建現有的度假區,而非於有關用地進行擴建,「是謹慎的做法」。

...
我驚迪士尼見政府斬佢一片地,跟住開始計劃退出香港,到時香港連迪士尼吸引旅行都無。

引用:
原帖由 Hotdrink829 於 2020-9-23 11:16 PM 發表

我驚迪士尼見政府斬佢一片地,跟住開始計劃退出香港,到時香港連迪士尼吸引旅行都無。
希望政府唔洗救完海洋公園, 又要去救迪士尼樂園!!

塊地可否用黎建屋或安置等上樓又有急需的人???

收回土地, 作建屋用途。

收晒迪士尼啲地起樓好過啦,上海迪士尼巴閉過香港,日本迪士尼亦好過香港,香港果迪士尼喺度獻世咩

所謂認購權,即係未認購嗎?你有錢賺時都無買,宜家無錢賺更加唔會買。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-9-23 11:20 PM 發表

希望政府唔洗救完海洋公園, 又要去救迪士尼樂園!!
香港迪士尼,政府系大股東。

海洋公園應該救吾返

引用:
原帖由 前往粗野的樓主 於 2020-9-24 12:30 AM 發表

香港迪士尼,政府系大股東。

海洋公園應該救吾返
老懵董D傑作, 又香一單!!

官商xx

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2020-9-23 11:24 PM 發表
塊地可否用黎建屋或安置等上樓又有急需的人???
塊地前臨廸欣湖,背靠樂園,一定發展會展,酒店,豪宅~

引用:
原帖由 Demetrius 於 2020-9-24 12:25 AM 發表
所謂認購權,即係未認購嗎?你有錢賺時都無買,宜家無錢賺更加唔會買。
港、澳美資已撤出中,仲會氹錢擴展咩!

中美關係咁差,仲比迪士尼發展?年年蝕億幾都得

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]