• 瀏覽: 3,362
  • 回覆: 31
引用:
[國際政局剖析] 寶光論政B016-- 論: 美國防長說中國軍力難與美國匹敵
#1 發表於 2020-9-23 09:10 只看該作者 大 中 小 繁 簡

美國國防部長Mark Thomas Esper 近日宣佈一個海軍擴張計劃,名曰Future Forward,
他說:
---目標是在未來20年之內,大幅拋離中國海軍。
---中國的海軍力量無法與美國匹敵,
---假設美國完全不改進軍力,中國還需要數年才可以追上。
===
我的評論:
1. 中國人很喜歡“打嘴炮”。
2. 至於美國人是否同樣打嘴炮,就由小粉紅去判斷。
3. 中國有一個優勢:人海戰術。

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29432960&extra=page=1

我中咗禁言術,唯有自行開"嘴炮帖"。
@mart1212  炒你嘅橋,先行抱歉。 orz

是實上,美國一直遠遠拋離中國嘅軍力,中國唔會咁蠢花晒國家嘅財政貯備落晒去啲煙花上。
所以,美國國防部長Mark Thomas Esper説得對,

單以過往嘅數指增長顯示未來20年,
美國應該能穩守世界第一嘅霸權。

不過,咩叫窮兵黷武?
引用:
List by the Stockholm International Peace Research Institute
2020 Fact Sheet (for 2019)[1]
SIPRI Military Expenditure Database[3]
[td]
RankCountrySpending
(US$ bn)
% of GDP
5Saudi Arabia[a]61.98.0
15Israel20.55.3
4Russian Federation65.13.9
1United States732.03.4
South Korea
India
World total1,9172.2
2China[a]261.01.9
6France50.11.9
13Australia25.91.9
中國還低於世界平均嘅水平,
所以嘛,冇得打。

畢過,唔打嘅話,會點呢?
前蘇聯係點?當國家窮到只剩下軍火同武器嘅時候,
除非開拖打出嗰 "United States of Earth" (地球合衆國),
唔係嘅話,等解體。

☑花生
☑凳仔
☐睇戲
睇下係邊一區打啦,去到美國門口打,當然係差得逺,但去到中國門口打,就唔同講法了,白條條只識copy & paste,條友唔係幾識嘢架.

咁啱嘅,我一樣中咗禁言大法。
呢條港奸真係美狗一隻。
但無人話中國要同美國打。但美國恰埋身,難道中國唔還手?就算中國軍力不及美國,作為中國人係咪應該捍衛中國人尊嚴。
美國佬就係靠著武力威嚇,到處樹敵。

如果美國佬真係打到嚟,呢條港奸第一個帶路。

正賤人。

而家一直嘴炮的,好像是美國

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-9-23 10:50 AM 發表
睇下係邊一區打啦,去到美國門口打,當然係差得逺,但去到中國門口打,就唔同講法了,白條條只識copy & paste,條友唔係幾識嘢架.
X2
中國唔做世界警察, 唔需要在全球設立軍事基地, 軍費及軍力當然不需要同老美比較
中國只需要做好兩件事, 一是在家門口可以抵禦任何入侵者, 一是有戰略性威懾能力, 例如州際導彈及潛艇發射核武能力

我剛剛放咗留言 睇下又會唔會話我離題 都係嗰句 侵略性嘅話 美國梗係第一啦 但係中國已經做咗針對防守嘅軍備 美國海軍嚟到可能輸得好慘 所以美國佬咁憎中國

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-9-23 11:35 AM 發表
我剛剛放咗留言 睇下又會唔會話我離題 都係嗰句 侵略性嘅話 美國梗係第一啦 但係中國已經做咗針對防守嘅軍備 美國海軍嚟到可能輸得好慘 所以美國佬咁憎中國 ...
我被港奸拉黑,你代我問下佢如果美國佬真係打到嚟!港奸係唔係第一時間帶路。

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-9-23 12:10 PM 發表

系你先仲有耐性,入去打咁多字。
佢就C&P慳水慳力,你就堅要用腦用力。邊個著數?
兄弟 其實唔使用腦㗎 因為呢樣嘢我用好多次駁啲曱甴 都係同一個道理 不過睇嚟佢真係唔識 中文我要逐樣比較 即係又要我再鬧佢

美防長原本是軍火商,上兩週發表中國軍力評估報告,說中國軍力大增,美國不可忽視,其實是欲捧殺中國,以便爭取國會預算,益吓舊同行。
美國海軍號稱要增加戰艦至1000,其實是自己擴至300,剩下700找10個盟幫國,要求每個盟國自備70,當然歡迎盟國來美採購啦!

引用:
原帖由 貓男 於 2020-9-23 10:43 AM 發表

https://news.discuss.com.hk/view ... 60&extra=page=1

我中咗禁言術,唯有自行開"嘴炮帖"。
@mart1212  炒你嘅橋,先行抱歉。 orz

是實上,美國一直遠遠拋離中國嘅軍力,中國唔會咁蠢花晒國家嘅財政貯備落晒去啲煙花上。
所以,美國國防部 ...
美國強調海軍實力。但喺現代戰爭中,除咗航母群之外,海軍真係咁重要嗎?航母群嘅主要戰場唔係都喺天空嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]