• 瀏覽: 3,411
  • 回覆: 2
引用:
[國際政局剖析] 寶光論政B016-- 論: 美國防長說中國軍力難與美國匹敵
#1 發表於 2020-9-23 09:10 只看該作者 大 中 小 繁 簡

美國國防部長Mark Thomas Esper 近日宣佈一個海軍擴張計劃,名曰Future Forward,
他說:
---目標是在未來20年之內,大幅拋離中國海軍。
---中國的海軍力量無法與美國匹敵,
---假設美國完全不改進軍力,中國還需要數年才可以追上。
===
我的評論:
1. 中國人很喜歡“打嘴炮”。
2. 至於美國人是否同樣打嘴炮,就由小粉紅去判斷。
3. 中國有一個優勢:人海戰術。

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29432960&extra=page=1

我中咗禁言術,唯有自行開"嘴炮帖"。
@mart1212  炒你嘅橋,先行抱歉。 orz

是實上,美國一直遠遠拋離中國嘅軍力,中國唔會咁蠢花晒國家嘅財政貯備落晒去啲煙花上。
所以,美國國防部長Mark Thomas Esper説得對,

單以過往嘅數指增長顯示未來20年,
美國應該能穩守世界第一嘅霸權。

不過,咩叫窮兵黷武?
引用:
List by the Stockholm International Peace Research Institute
2020 Fact Sheet (for 2019)[1]
SIPRI Military Expenditure Database[3]
[td]
RankCountrySpending
(US$ bn)
% of GDP
5Saudi Arabia[a]61.98.0
15Israel20.55.3
4Russian Federation65.13.9
1United States732.03.4
South Korea
India
World total1,9172.2
2China[a]261.01.9
6France50.11.9
13Australia25.91.9
中國還低於世界平均嘅水平,
所以嘛,冇得打。

畢過,唔打嘅話,會點呢?
前蘇聯係點?當國家窮到只剩下軍火同武器嘅時候,
除非開拖打出嗰 "United States of Earth" (地球合衆國),
唔係嘅話,等解體。

☑花生
☑凳仔
☐睇戲
引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-23 13:59 發表

美國強調海軍實力。但喺現代戰爭中,除咗航母群之外,海軍真係咁重要嗎?航母群嘅主要戰場唔係都喺天空嗎?
我個人覺得, 美國政棍純粹係想揾借口R軍費同賣啲過期軍火俾啲盟友.

至於軍事發展在海軍陸軍空軍定宇宙軍, 特朗普識條鐵咩!

引用:
原帖由 吳尊函 於 2020-9-24 18:39 發表

其實你吹咁耐,不如比D實體證,美國武器領先全世界幾拾年,但邊一場仗真係贏到共產黨,韓戰軍事實力相差一百年,最有機會嬴個次,根本共產黨讓賽,冇武器同 禦寒衣物,同美帝打,雖然共產黨死得人多,但大部份都係凍死,但最後打和,美國 撤軍,越戰,係盟軍對共產黨,其實係全世界聯合美軍,同三個共產黨國家打,其實只係兩個國家嘅共產黨,蘇聯只係出武器,派人教北越佬揸飛機,最後美軍同百九幾個國家戰敗 撤退,咁其 ...
所以打阿富汗同伊拉克嘅時候,
美國都係轟轟轟轟轟炸都阿媽都唔認得嗰城市/國家,
剷除晒所有基建同軍事力量,
然後擸晒所有重建康目,資源管理就撤退。
其實所謂"贏",不過係拆爛晒你本身有嘅嘢,
再收你重金去重建;
咩"成功推行民主",不過係用政治+軍事力量去控制擸到嘅資源。

咩民主自由,乜鬼軍事力量,
統統都係美國兩黨背後嘅金閥同軍火商嘅發財工具同借口。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]