• 瀏覽: 1,343
  • 回覆: 17
+2
  (星島日報報道)十五歲少年今年一月八日在元朗投擲汽油彈,早前承認縱火及管有物品意圖損壞財產兩罪,被判感化十八個月,其中九個月須入住兒童及.........

潘官強調法庭為少年縱火犯量刑時,必須確保判刑充份包含保護公眾、加諸懲罰、公開譴責和阻嚇罪行等成分,不能只是以更生為唯一或主要的目的,故拘留式刑罰是唯一合適的判刑選項。潘官亦指少年現已羈留在兒童院約三個月,由於在勞教中心不得羈留多於六個月,所以改判到勞教中心的羈留期與原先的九個月羈留期相近。

潘官續批評水官在判刑時完全沒有提到有關懲罰和阻嚇等判刑因素,又沒有解釋為何只着重更生而判處感化,而且潘官認為水官沒有充分考慮所有相關的判刑因素,只專注更生而忽略了懲罰和阻嚇等因素,因而犯了原則上的錯誤。潘官指水官在判刑時稱讚少年年輕但成熟並關心社會,甚至認為他過去是「優秀」的兒童,惟潘官指水官對少年的「優秀」評論實有過譽之嫌,評價有失中肯。

係咁兒對水佳麗話兩句
咁就了事嗱?
就係咁少咋?
點解上次區域法院法官郭偉健
形容斬人的被告情操高尚
就即刻俾馬盜賊抽起工作

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/daily/article/2282139/日報-港聞-上訴庭斥水官-優秀-評論過譽

引用:
原帖由 36H 於 2020-9-23 09:15 AM 發表
(星島日報報道)十五歲少年今年一月八日在元朗投擲汽油彈,早前承認縱火及管有物品意圖損壞財產兩罪,被判感化十八個月,其中九個月須入住兒童及.........

潘官強調法庭為少年縱火犯量刑時,必須確保判刑充份包含保護公眾、加諸懲罰、公開譴責和阻嚇罪行等成分,不能只是以更生為唯一或主要的目的,故拘留式刑罰是唯一合適的判刑選項。潘官亦指少年現已羈留在兒童院約三個月,由於在勞教中心不得羈留多於 ...
反中的行為就判為「優秀」,馬道長仲有一年幫「優秀」假法升遷。

原審法官都唔係以維護法治為目標,
反而宣示自己政治立場把小暴徒捧上天。
令人瞠目。

法律面前,人人平等, 某方面優獸是大幅減刑理由嗎

我性能力都好優獸,我實搵人搞完你老母之後,係迷唔洗坐?

本來以為「優秀」代表最高尚人士,可能係頭百分之一,最少都要係頭百分之十。如果用考試嚟評分,應該要攞A或者5**。

但聽完法官評價咩叫「優秀」,我中文應該好差。  

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2020-9-23 09:28 AM 發表
法律面前,人人平等, 某方面優獸是大幅減刑理由嗎

我性能力都好優獸,我實搵人搞完你老母之後,係迷唔洗坐?
師兄,水官都已經生成咁嘅樣食唔落,佢老母?真係難為咗師兄你

難怪古代對律師之類既人物,咁高評價

水佳麗

好聽的名字

水皆泥髮棺冇講錯,的確係優秀...........................................恐怖份子

係 "憂獸" ..... 憂患個憂, 野獸個獸

水官好瘀

引用:
原帖由 martin101 於 2020-9-23 11:42 AM 發表
水佳麗

好聽的名字
名好聽 冇用, 最主要睇人格

引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-9-23 09:21 AM 發表

反中的行為就判為「優秀」,馬道長仲有一年幫「優秀」假法升遷。
放火掟汽油彈是歸類為優良既年青人
怪唔知得咁多人跟風啦

附件

李處.png(283.81 KB)

香港市民都看在眼裡
司法界
八成法官都好“優秀”

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]