• 瀏覽: 3,109
  • 回覆: 26
美國國防部長Mark Thomas Esper 近日宣佈一個海軍擴張計劃,名曰Future Forward,
他說:
---目標是在未來20年之內,大幅拋離中國海軍。
---中國的海軍力量無法與美國匹敵
---假設美國完全不改進軍力,中國還需要數年才可以追上。
===
我的評論:
1. 中國人很喜歡“打嘴炮”。
2. 至於美國人是否同樣打嘴炮,就由小粉紅去判斷。
3. 中國有一個優勢:人海戰術。

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
其實,一直嘴炮緊的,不是美國嗎

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-9-23 11:14 AM 發表 其實,一直嘴炮緊的,不是美國嗎
本帖子是想你們比較中美的軍力。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-23 11:28 AM 發表
比較中美嘅軍力 咁就要睇下點比較啦 如果講侵略性 美國贏緊一條街 美國有十條航母 世界周圍都去到 鍾意打邊個國家就邊個國家 只要個國家防守力不足 就可以任美國吊打 但係講防守軍力 中國就絕對強於美國 東風導彈就係針對美國嘅航母 唔可以過嚟揚威耀武 大量地對艦導彈 艦對艦導彈 都係針對美國嘅海軍 甚至有破壞機場嘅導彈 令到戰機不能起飛 但係呢啲唔係侵略性武器 係防守性武器 所以要比較 如果海軍對海軍 美國贏 但係如果美國諗住用海軍侵略中國 輸到貼地

rambotam2008
好。那是硬件的比較。
那麼,軟件。。。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-23 11:28 AM 發表
無得比較咯
國界無地面接觸
海域又無交集
邊個山長水遠去打
邊個米輸咯
如果鬥導彈
就全世界都輸
無贏家

昨天習近平都有講話 樓主點解唔引用 而去引用美國人講嘅說話

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-23 11:35 AM 發表
好。那是硬件的比較。
那麼,軟件。。。
武器比拼分乜嘢院硬件 達到目的就係成功 使唔使美國派一個高手 中國派一個高手比拼 贏咗個話事呀

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-9-23 01:09 PM 發表 武器比拼分乜嘢院硬件 達到目的就係成功 使唔使美國派一個高手 中國派一個高手比拼 贏咗個話事呀
@vvoy  一如既往,只要不犯版規,不人身攻擊,不離題,不做文宣,是不會面壁的。
不要竊竊私語議論我。中國須要用5年建造一艘普通航母。現在中國落後美國8艘。那已經是40年的差距。
@直線國國王  如果是善意指出我的錯誤,當然欣然接受。
======
你們可以展示你們的愛國心,因為本帖子就是憂慮中國的安危。
與其你們每天花大量時間去抹黑我,倒不如談論一下祖國的安全問題。
這是名副其實的國安問題。
--------
@rambotam2008  
現代航空母艦通常按滿載排水量的大小分為大型航空母艦(6萬噸以上)、中型航空母艦(3-6萬噸)和小型航空母艦(3萬噸以下)

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-23 02:47 PM 發表
@vvoy  一如既往,只要不犯版規,不人身攻擊,不離題,不做文宣,是不會面壁的。
不要竊竊私語議論我。中國須要用5年建造一艘普通航母。現在中國落後美國8艘。那已經是40年的差距。
@直線國國王  如果是善意指出我的錯誤,當然欣然接受。
======
你們可以展示你們的愛國心,因為本帖子就是憂慮 ...
乜你認為打仗係靠船多 咁就可以打贏㗎啦 打仗係咁針對性武器 打上係講天時地利 原來呢啲咁簡單嘅道理 你係唔識嘅 咁就唔好學人喺軍事上討論 1000隻航空母艦都好 中國嘅導彈如果能夠打中 即係話只需要1000粒導彈 你再多嘅戰艦 都係多餘 唔通打仗鬥人多又可以當贏 但係其實一支槍一粒子彈 就可以殺一個人 中國嘅導彈 就等於揸住一支槍 北斗衛星同埋中國嘅雷達 就係等於一個瞄準器 無論幾多戰艦 航母 喺呢個針對性嘅武器之下 根本無用武之地 咁嘅道理你明唔明白啦 唔好再講戰艦同航母 跟中國有幾多差距 而係航母同戰艦嚟到中國近海 根本無用武之地

你同不同意:
1.本帖子是關於中國的安危,是一個重要問題。
2.某些網友每天花大量時間去抹黑我,倒不如談論一下祖國的安全問題。
3.中美角力是名副其實的國安問題。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-23 04:05 PM 發表
你同不同意:
1.本帖子是關於中國的安危,是一個重要問題。
2.某些網友每天花大量時間去抹黑我,倒不如談論一下祖國的安全問題。
3.中美角力是名副其實的國安問題。 ...
你講人哋議論你 點解唔檢討一下自己 每一次當網友問到你口啞啞 答唔到問題 包括本人在內 你都係話人哋離題 好似而家咁呀 我答咗你中國嘅軍力美國幾多航母嚟都唔夠中國打 你又唔答我啦 又東拉西扯啦 唔係我離題 係當你唔到其他網友講嘅時候 就喜歡拉黑 跟返正題呀 你點樣睇我對中美軍力嘅評論 我年中國嘅打法都話埋畀你聽 咁你認為中國嘅軍力 就算收回台灣 係咪都有能力保護自己呀 唔好再拉開話題啦

網友問到我口啞啞?
哈哈哈!
我都未回應你在樓上的問題,只是setting the foundation to answering you, 你就說“問到你口啞啞 ”
其實你已經不是第一次這樣的了。
-----
你既然不願意譴責那些竊竊私語抹黑我的人,那麼瀏覽者不會重視你的留言。
----
好了,我在樓上問你 軍事實力軟件是什麼,你口啞啞而轉移談別的東西。
現在,你回答吧:軍事鬥爭的軟件是什麼?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-23 04:36 PM 發表

網友問到我口啞啞?
哈哈哈!
我都未回應你在樓上的問題,只是setting the foundation to answering you, 你就說“問到你口啞啞 ”
其實你已經不是第一次這樣的了。
-----
你既然不願意譴責那些竊竊私語抹黑我的人,那麼瀏覽者不會重視你的留言。
----
好了,我在樓上問你 軍事實力軟件是什麼 ...
其實你真係唔怕醜嘅 講航母嘅差距 係你講嘅 我同你講有幾多航母都冇用 中國嘅打法話埋畀你聽 你就乜嘢都冇回覆我 美國究竟應該點打 又將問題拉開 你呢啲討論方式 係咪好黑人憎呢 一唔夠人講就東拉西扯 可能你好快就會話我離題 又拉黑我 但係實際上 我回覆你嘅全部係你開始講嘅問題 當你發現完全唔夠人講嘅時候 而家又轉話題 又講什麼軟實力 首先你回覆咗我美國點樣應對中國嘅打法 中國係呢個打法之上 喺呢一堆武器上面 係唔係好安全 如果你認為唔安全嘅 美國點樣令到中國唔安全 完全唔提就當冇事發生 再唔夠我講嘅 拉黑我囉 不過邊個贏邊個輸 好清楚

警告:
1.不要使用誣蔑性詞句,例如‘真係唔怕醜嘅’。
2. 請回答--  軍事實力軟件是什麼

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]