• 瀏覽: 16,166
  • 回覆: 181
  • 追帖: 1
繼身兼行會成員的立法會議員葉劉淑儀指,自己正在捨棄美國資產,另一行會成員兼自由黨立法會議員張宇人接受無綫電視節目《清心直說》訪問時透露,政治風波已禍及妻兒,太太和子女在開立銀行戶口時遇困難。

美國早前列出制裁中、港官員名單,香港的行會成員暫未上榜,張宇人在訪問中指,自己在美國沒有資產,其他地方也沒有。張宇人坦言不喜歡被制裁,而自己從政,已對家人構成影響。他透露,太太與子女在開立銀行戶口方面也有困難,即使兌換美元也有困難,形容這是不幸:「因為他們(銀行)知道我是他的父親或丈夫,(手續)經常都要辦很久,部份甚至寧願不做你(我們)生意。」

他說,自己的子孫兒女在今後20年,隨時也會受影響:「我不知為何會這樣,但現今世界就是這樣。」

在美國加州攻讀大學的張宇人,在「行政會議成員個人利益登記冊」中指出,他與配偶在沙田區擁有一個住宅及一個車位,未有申報在海外持有物業。他亦沒有在公共或私營公司的受薪董事職位。他在立法會的議員申報中,亦沒有申報他在外國持有物業。
。。。。。。。
無啦啦兌乜撚嘢美金,仲唔係勾結外國勢力!

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/20200922/DUM5PRSKEBDW3J7NXKO6QFST7U/

熱賣及精選
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-22 10:05 PM 發表

繼身兼行會成員的立法會議員葉劉淑儀指,自己正在捨棄美國資產,另一行會成員兼自由黨立法會議員張宇人接受無綫電視節目《清心直說》訪問時透露,政治風波已禍及妻兒,太太和子女在開立銀行戶口時遇困難。

https://hk.appledaily.com/resizer/gccnvHmfl9-yLpZO1xSzbVQwVjs=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront ...
換美金,
扺撚死囉

佢同何生同澳門果個已同一命運 可以飛機尾試吓
包乜面都無晒

西人有可口可乐,佢有可防可控
真有需要換美元,唔識搵人代辦嗎,咁都要人教
開銀行戶口要查三世,邊間銀行有咁嘅規定,唔好幫襯佢囉,無人監你一定要喺外資銀行開戶㗎
仲有呀,你啲仔女成日四圍唱你係佢哋老豆咩,銀行點知咁多

抵L死。

換唔到美元咪換人仔囉

換美金梗係搵肥佬黎同佢果班黑暴政棍喇!!!

做人要有決心要有恆心,

回覆 引用 TOP

開戶口對美金可以去中銀,我就唔信佢唔做你生意
不過實情系去開美元離岸戶口,兌美元滙出去.
咁中銀幫你唔到, 兌人仔匯返中國咪無事囉

問下監管機構
銀行只係唔想被罰

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-22 10:05 PM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/gccnvHmfl9-yLpZO1xSzbVQwVjs=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront ...
換唔到美金換其他lor

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-9-22 10:14 PM 發表

開戶口對美金可以去中銀,我就唔信佢唔做你生意
不過實情系去開美元離岸戶口,兌美元滙出去.
咁中銀幫你唔到
PEP 屬高風險客戶
審批工作花大量人力物力
有乜事,又被捉到要罰
你比幾多錢銀行賺? 比你開銀行,你都唔想收呢d客
到到一樣
關不關中資/外資事?

引用:

係咪匯豐玩嘢?轉去中資銀行啦~

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-9-22 10:16 PM 發表

PEP 屬高風險客戶
審批工作花大量人力物力
有乜事,又被捉到要罰
你比幾多錢銀行賺? 比你開銀行,你都唔想收呢d客
到到一樣
關不關中資/外資事? ...
PEP係咩??

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-9-22 10:18 PM 發表

PEP係咩??
political exposed person
政治高調人物

回覆 引用 TOP

仲換美金,老美爆煲變晒陰私紙

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]