• 瀏覽: 52,747
  • 回覆: 715
  • 追帖: 4
+4
香港政治爭拗不斷,國際社會又動盪不安,部分港人有移民外國的打算。網上討論區「親子王國」有網民發文,指得悉一位朋友計劃今年底就舉家移民英國,打算「見步行步」,網民於是苦心勸告「撐不住就立即回來」。

網民說,近日一名相識三十多年朋友約出來食飯,對方說決定年尾移民英國,網民聽到後有點突然及不太開心。網民指,朋友的理由「是為下一代及阿爺政策而要移民,細問有沒有預備衣食住行計劃,都是說過到去才算,見步行步,只要留到5年拿到居住權加多一年可以入籍,但要考試」。

網民於是問朋友是否有必要,「放棄哂過到去重頭開始」,對方打算由低做起。網民又問他何以見得英國一定適合他一家人住,網民勸告他「如果撐不住就立即回來」。這位網民坦言,不知真正定居英國是如何,但覺得太冒險了,但朋友則認為「值得搏」。網民慨嘆,「的確不捨得,但他的選擇他的生活,只能祝福他,他一定會捱過。」

這番對話引發網民熱議,有人留言建議「朋友嘅嘢,只要撐佢就夠!支持佢嘅決定,信任佢嘅能力,任何時候,佢有需要,就出嚟幫吓佢」、「人各有志,不用唔開心啦!」

亦有人質疑這一股移民熱潮,「依家真係好多人話走就走,毫無計劃」。有人分享,「我識個朋友都係,兩公婆完全為走而走,問佢諗住靠咩維生,佢話去到個到先算,係香港係生存唔到。我都呆一呆,再問佢有幾錢話去,話得60萬。」

有人留言說,「我個親戚都是這樣,月底走,都是沒有詳細計劃的,只是住酒店,那邊又冇人冇物,還要帶住個仔,打算過到去找學校。最搞笑是他父母和岳父岳母都跟住過去。一家大細有老有嫩,真的不容易。在我眼裏,這不是移民是出走。成功入籍才算是移民。」

無知真的好可怕,走吧,對大家都好

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1379835/即時-港聞-Juicy叮-聞友將移民英國卻無部署-網民勸-撐不住就回來

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-9-22 06:38 PM 發表
香港政治爭拗不斷,國際社會又動盪不安,部分港人有移民外國的打算。網上討論區「親子王國」有網民發文,指得悉一位朋友計劃今年底就舉家移民英國,打算「見步行步」,網民於是苦心勸告「撐不住就立即回來」。

網民說,近日一名相識三十多年朋友約出來食飯,對方說決定年尾移民英國,網民聽到後有點突然及不太開心。網民指,朋友的理由「是為下一代及阿爺政策而要移民,細問有沒有預備衣食住行計劃,都是說過到去才算,見步行步 ...
移民!無咁易架,葉師父

香港政府應該立新例 離開香港二年自動取消香港身份證

香港政府要即時取消佢哋港人資格

低智黃人外國有盟主,一家大細去乞食都肯。

「撐不住就立即回來」
咁易咩!樓賣咗,工又無埋,真係咁易從頭來過?

咁白痴就應該快d走,以後咪返嚟

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-9-22 06:47 PM 發表
「撐不住就立即回來」
咁易咩!樓賣咗,工又無埋,真係咁易從頭來過?
衰咗咪返嚟拎綜援住公屋納稅人養囉

英國又來封城了,祝他們好運

未去過外國生活嘅點都要試吓嘅~去啦🙏

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-9-22 06:38 PM 發表

網民說,近日一名相識三十多年朋友約出來食飯,對方說決定年尾移民英國,網民聽到後有點突然及不太開心。網民指,朋友的理由「是為下一代及阿爺政策而要移民,細問有沒有預備衣食住行計劃,都是說過到去才算,見步行步 ...
因為好多人走咗都會唸重有回港的一條後路, 所以呀豬呀狗都話要走
好似97咁, 又話共產黨會收晒香港人資產又盛, 攪到個個都話走
好啦~過幾年後, 本來走咗既人, 見香港回歸後又幾好咁喎, 又死返泥香港R著數, 正仆街!

引用:

我有朋友個女話跟老公返美國。重申請兩老過去。
但我朋友反而唔制。佢話唔識講,唔識睇。去到食住瞓等死。。。。使埋筆退休金就要靠女婿。到時重要睇埋美國佬面口。。。

撐唔住都要撐呀,香港 d 樓咁高,番香港跳樓咩?

移民也是一條出路, 坦白說, 中美角力, 香港人湧住去為美國出力願意成為戰場, 有能力移民既
都會係外地搵個後路, 但係無能力移民既就應該重長計議, 做好部署, 唔好聽人講睇下youtube就
被人影響晒, 為走而走, 尼年裡面好多人被人影響左, 唔係黑就白, 藍就黃. 但世事好多都係比較, 係
取捨.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]