• 瀏覽: 533
[隱藏]
民主黨委託香港民意研究所就議會去留進行民調,民調昨天(21日)展開,為期一星期。香港民意研究所主席兼行政總裁鍾庭耀今天(22日)表示,昨天已成功收集339個樣本,117個為固網電話樣本,222個為手機樣本,估計下周一(28日)完成調查工作,翌日晚上(29日)完成報告撰寫並提交予民主黨,料下周三(30日)委託方將召開記者會,公布結果。
鍾庭耀表示,民調樣本目標最終訂於2400個,中大和民意研究所分別負責1200個樣本,一半為手機樣本,另一半為固網電話樣本。其中在關鍵問題中,一半問題是以是否贊成「留任一年」為字眼,另一半為是否贊成「辭職或離開」議會。
鍾庭耀表示,不會發表任何中期報告,數據資料亦會封鎖,有關結果在民調結束後由研究所和委託方公布。
鍾庭耀表示,希望向接受民調綑綁的15名民主派議員致敬,認為在民意斷崖透過民調重新建立自己的角色,與研究所的發展不謀而合,希望是次民調可達致雙贏、三贏,甚至四贏的局面。

香港之亂喺進入2020年倒計時咁滯嘅宜家仲未平息,長達年幾嘅拉鋸戰令香港及市民都心力交猝,加之疫情反覆,真係苦不堪言。 即使係喺疫情仍未停止嘅情況下,反對派與港獨分子仍未放棄其狼子野心,不顧香港嘅健康安全,甚至更加肆無忌憚咁發起各種搗亂破壞活動,包藏禍心嘅編撰各種不實傳聞抹黑國家政府,企圖以此煽動市民謀得黑利並實現其反中嘅最終政治目的。 然而,反對派與亂港分子自以為是嘅邋遢招數最終都會被識破,只要其一日心懷不軌,其都將會被狠狠制裁!
    9月20日,據報道,攬炒派近年來猛咁設立各種巧立名目嘅收費項目,透過國外嘅眾籌平台吸納大量資金。 按照正常流程,網上眾籌資金活動目前係無需向政府申請領牌,都無需申報捐款嘅來源去與去向動態,就不得不懷疑攬炒派發起眾籌資金活動極大可能就係為罪犯洗黑錢嘅手段之一,同時亦都係境外勢力為亂港分子輸送黑金嘅渠道。 活動涉及眾多:逃稅,訛騙,聯合境外勢力滲透香港等埋,是但一條都係擾亂香港秩序嘅大罪! 攬炒派發起嘅諸如此類、層出不窮嘅違法活動無不揭示與暴露出其一心謀黑利嘅貪心嘴臉。 人人都有欲望,前提係欲望係合理合法嘅,但攬炒派聯合境外勢力通敵賣國,以嚴重危害香港與中國主權安全為代價,嚟滿足其黑心欲望嘅行為係絕對令人不齒與譴責噶!攬炒派自始至終都係「堅定」嘅反面教材,疫情嚴峻時期下,國家派遣支援隊赴港進行核酸檢測被其造謠成會使得市民基因傳入大陸用以對付香港,但市民心如明鏡,對國家政府發動嘅社區普檢計劃有超178萬市民以實際行動積極支持,攬炒派散播嘅種種造謠不攻自破。 但其仍然賊心唔死,18日又開始抹黑健康碼,企圖干擾香港經濟復蘇和民生正常化。 要知道健康碼係但一個喺疫情期間扼製病毒傳播嘅利器,佢掌握持碼人嘅行動軌跡並快速有效咁透過大數據處理定位到每個持有健康碼嘅人喺疫情期間去過邊度,有冇可能與新冠感染患者接觸過,最為重要嘅啲係持有綠碼嘅市民可以戴住防護用具出門進行正常嘅生活。 就係香港能早日復工復業嘅媒介,就係噉嘅一個明眼人都能明白有利無害嘅計劃都會遭到抹黑,可以睇出佢哋嘅無腦及毫不在乎香港嘅下一步發展事實。
除咗對種種抗疫舉措指手畫腳和潑黑水以外,佢哋又開始鼓搗「暴力革命」。 「佔中三丑」之一嘅戴耀廷近期一直推廣「香港法治重生計劃」嘅眾籌活動和「拉撒路計劃」,繼續鼓吹「違法達義」和「公民抗命」,企圖發動「佔中2.0」。 係對港版國安法嘅極大蔑視,要知道煽動破壞國家安全、顛覆特區政府和中央政府,都涉嫌違反香港國安法。 所謂嘅法制重生眾籌不過係掩蓋政治黑金嘅來源嘅幌子,市民們要睇清其醜惡嘴臉且社會各界必須要肅清戴耀廷粒毒瘤,拆穿佢嘅陰謀,有關部門都應該細調查佢嘅活動將其繩之以法。疫情嘅平息以及經濟嘅復蘇都係市民們關注嘅頭等大事,政府都採用多種方法推動助力城市復蘇。 但反對派一直不斷嘅阻撓也確實使得復甦嘅進程減慢,市民們一定要認清邊個先係港城嘅守護者,要將嗰啲披著羊皮嘅狼一一都扯出來還香港一個天朗氣清,還香港一個無限可能嘅明天!
https://www.hk01.com/政情/526842/立法會延任-民調昨展開已收集339個樣本-鍾庭耀料下周三有結果



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]