• 瀏覽: 22,120
  • 回覆: 4
+8
引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-9-22 09:41 AM 發表
今年為聯合國成立75周年,聯合國大會高級別會談於今日(22日)在紐約聯合國總部舉行,習近平並將會在會上發言。習近平在21日開幕時發表簡短講話,強調中國將始終做多邊行者,積極參與全球治理體系改革和建設,堅定維護以聯合國為核心的國際體系,堅定維護以國際法為基礎的國際秩序,堅定維護...

https://hk.appledaily.com/resizer/6pJl-Oedpxx9t9DJUvdPEKp ...
我完全唔明點解淨係可以俾美國獨大?近呢30年,全球嘅戰爭唔係美國開始?

引用:
原帖由 freemind1 於 2020-9-22 10:12 AM 發表
普世價值? 用病毒清洗人口呀,強盜性格搶掠第三國家資源
美國呢?唔係用戰爭嚟去攞利益?然後破壞晒當地嘅經濟?你睇嘢睇咩?

引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-9-22 10:16 AM 發表

如果唔係美國兩粒核彈,依家你上網可能要打日文
做人要識得感恩,唔好學共匪咁成日吹
咁又點?你點可以用某一段時期嚟代表所有嘅行為對與錯?成日吹?我諗你對好多事情一知半解。

引用:
原帖由 米達麥亞 於 2020-9-22 12:09 PM 發表

美國獨大結果係打外人,而且美國國內仲制度制衡到政府。你中國獨大結果係打自己國內既人,佢要亂黎都無野制衡到。你睇香港,啲判斷一唔啱粉紅心意,就起勢批判法官,抵毀法官既中立性,佢地要既係順官配合打壓所有政治上既敵人,令行政絕對獨大,無野制衡到。呢啲根本就係獨裁者先用既技倆。近幾十年,全中國死得最多人既事,唔係由共產黨開始? ...
美國國內制度制衡到政府??我係美國住咗十幾年,點解所睇到唔同嘅?有無知Prism?有無知而家國土安全法涵蓋咩範圍?我真係好想知一個日日淨係識上網嘅人點去分辨咩嘢係真咩係假。你又知吾知美國總統嘅行政命令一年有幾多,個流程係點?近幾十年,全球因為美國嘅軍事行動嘅死亡人數你又知吾知?

引用:
原帖由 米達麥亞 於 2020-9-22 04:18 PM 發表

你作為一個中國人,住係美國十幾年都唔返黎中國作出貢獻,係香討黎講已經係漢奸走狗賣國賊。不過你自稱係美國住十幾年,唔識中國國情都好合理。
美國總統所發出行政命令有幾多係為保護執政黨而設?有幾多係用黎打壓美國人民?特朗普即行政命令可以比法庭禁止,而提出者係唔會被消失。你可以係中國搵到公開反對習總政策而無事既例子?
美國軍事行動係令到好多美國之外既人死亡。但中國既政治行為,卻令更多既中國國內人民 ...
你咁講,其實可見你真係對美國就算中國嘅事都好無知。而且對行政命令更加唔了解。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]