• 瀏覽: 2,761
  • 回覆: 15
別人能夠有今天的一切,也是經過一場又一場蛻變進化的結果,不是天生的。你不要再以自己的天生不足作為你落後的藉口。

別人當然亦有努力過

但亦要加上到處搶掠到處殖民的因素

中國數千,雖然有起有落,但大部份時間都處於盛世,冠絕全球,到而家新中國復興,中間都經歷過一場又一場嘅蛻變。
中國與西方國家歷史經歷同民族性不同,所以蛻變後就有不同嘅成長,走不同嘅路。沒有先進同落後、美麗同醜陋之分。
西方國家嘅所謂先進,只因為西方國家躁追求物慾擁有,中國則追求個人修養。追求物慾擁有,就會變成有侵略性,對外抗拒。追求個人修養,就會變成隨和,容納各方。
當西方國家嘅物慾追求喺國內不能滿足,就會四處侵略、占領。呢啲行為,我認為並非先進、美麗、有價值。反而係野蠻、醜陋、同要付出代價嘅價值轉移。
中國喺呢百多年雖然曾經落後過,但中國並沒有不思進取。中國再崛起,令到統治全世界百多年嘅西方霸權地位受威脅,已證明呢一點。中國亦曾經有一窮二白,但而家已經唔使再過食糧分配嘅日子。西方國家應應尊重中國嘅發展。
西方國家因為價值觀嘅不同,當然仲係認為中國係有多方面不足,但(除美國外)絕非醜陋。但喺佢哋言行中,可以表現到佢哋已經唔敢講中國係落後、貧窮、同不思進取。
中國唔使找藉口,因為中國已經證明中國並非落後、醜陋、貧窮、不思進取。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-9-22 05:46 AM 發表
別人能夠有今天的一切,也是經過一場又一場蛻變進化的結果,不是天生的。你不要再以自己的天生不足作為你落後的藉口。
不思進取嘅 就係美國, 唔甘心比中國5G 超愈美國 而無所不用其極去 打壓中國科技發展丶人類通信科技發展。

而且 新能源發展 ,中國亦遠遠拋離美國。

只剩下 美國狗奴 活在自己幻想下!

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-22 09:02 AM 發表
中國數千,雖然有起有落,但大部份時間都處於盛世,冠絕全球,到而家新中國復興,中間都經歷過一場又一場嘅蛻變。
中國與西方國家歷史經歷同民族性不同,所以蛻變後就有不同嘅成長,走不同嘅路。沒有先進同落後、美麗同醜陋之分。
西方國家嘅所謂先進,只因為西方國家躁追求物慾擁有,中國則追求個人修養。追求物慾擁有,就會變成有侵略性,對外抗拒。追求個人修養,就會變成隨和,容納各方。
當西方國家嘅物慾追求喺國內 ...
典型失敗者的自我安慰,吃不到的葡萄是酸的。你不是不想「追求物慾擁有」,你是根本沒有這個能力、沒有條件去追求。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-9-22 07:32 AM 發表
別人當然亦有努力過

但亦要加上到處搶掠到處殖民的因素
你又想將自己的失敗歸究於際遇了。所以你永遠是失敗者。

你想有人瞧得起你,就腳踏實地做出成績來,不要再找藉口。你們事實上就是一群廢物。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 27-9-2020 03:54 發表
你想有人瞧得起你,就腳踏實地做出成績來,不要再找藉口。你們事實上就是一群廢物。
你是在指手足?他們很優獸喔!暴力的那一方面!

自己無腦打牌輸了,就説人家遊戲規則有問題,這種人是真沒得救。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-9-27 03:37 AM 發表

典型失敗者的自我安慰,吃不到的葡萄是酸的。你不是不想「追求物慾擁有」,你是根本沒有這個能力、沒有條件去追求。
中國唔係失敗者。
大英帝國從總治全世界,到而家面歐分裂。
美國開始被盟友排斥。
中國多次都能從低谷走出嚟,爬到高峰。
只有承認係失敗嘅人,先係失敗者。

樓主完全系曲線指責緊某個國家

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-22 09:02 AM 發表
當西方國家嘅物慾追求喺國內 ...
無外國零件

小中國連飛機都造唔到

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-9-27 05:30 AM 發表
自己無腦打牌輸了,就説人家遊戲規則有問題,這種人是真沒得救。
就是要改變遊戲規則

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-9-27 05:30 AM 發表
你講緊尾各🤔🤔

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-28 10:15 AM 發表

無外國零件

小中國連飛機都造唔到

世界邊個國家係可以完全自給自足?
貿易嘅意義就係互補不足。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]