• 瀏覽: 1,853
  • 回覆: 55
港府規定外籍家傭來港工作時必須與僱主同住,一名菲傭4年前入稟高等法院申請司法覆核,要求推翻同住規定但敗訴,並在今年3月提出上訴,指出同住規定剝削外傭休息權利和人身自由。林文瀚上訴庭副庭長、鮑晏明上訴庭法官及區慶祥上訴庭法官今午頒布書面判詞,指出原審法官的判決有充分理據支持,最終駁回此上訴。

如果可以唔使同住,香港大把家傭都可以做到,又可需要請菲傭

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1378599/即時-港聞-覆核與僱主同住規定敗訴-外傭再提上訴遭駁回

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-9-21 03:43 PM 發表
港府規定外籍家傭來港工作時必須與僱主同住,一名菲傭4年前入稟高等法院申請司法覆核,要求推翻同住規定但敗訴,並在今年3月提出上訴,指出同住規定剝削外傭休息權利和人身自由。林文瀚上訴庭副庭長、鮑晏明上訴庭法官及區慶祥上訴庭法官今午頒布書面判詞,指出原審法官的判決有充分理據支持,最終駁回此上訴。

新聞來源連結:

https://std.s ...
一睇到呢幾個字
似係黃狀攪屎棍

如果不需要同住,賓賓會有錢租屋住?

我都唔想同D賓賓同住呀..

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-9-21 03:53 PM 發表

香港D租, 唔使同住外傭唔同住冇人會來做, 除非來港另有目的.
洛克道大把呢啲

找數堂費啦死賓賓,係香港返工仲唔知足,死返去中東做你仲大鑊

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 21-9-2020 03:48 PM 發表

一睇到呢幾個字
似係黃狀攪屎棍
上次高院及今次上訴都係用法援,兩次都係搵石永泰打,佢都唔算太黃

外傭若能不與僱主同住,夠鐘放工家中細路長者邊個睇,僱主又未返到屋企,由得細路長者自生自滅,定會又鑿一筆超時工作補水。

正確的

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-9-21 15:43 發表

新聞來源連結:

香港的外傭合約制度一樣有其獨特性。外傭來港打工其中一個要求是僱主提供住宿並同住,如果唔係咁做,合約就唔可以算做外藉家傭合約。受有關法例保障。

可能要外出住可以獨別申請,但目前租金咁貴,一個賓妹點可以又外面住又只收幾千蚊人工?淨係交租都無淨。咁做係不可行的。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2020-9-21 17:30 發表
外傭若能不與僱主同住,夠鐘放工家中細路長者邊個睇,僱主又未返到屋企,由得細路長者自生自滅,定會又鑿一筆超時工作補水。
俾個外傭出去住,可能會私通街外的賓佬,到時危及主人全家。

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-9-21 03:53 PM 發表

香港D租, 唔使同住外傭唔同住冇人會來做, 除非來港另有目的.
經營副業

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-9-21 03:43 PM 發表

新聞來源連結:

菲傭又唔係錯晒

重點係 , 菲傭呢份工既合約係咪 24 小時 on call , 如果唔係 , 即係菲傭都有固定既休息同上班時間 .

佢自費搬開住 . 只要準時上落班就得啦 .

如果菲傭份合約係要 24 小時 on call 就乜都唔使講啦 .

唔同住,無問題

不過呢,你在外面租屋你自己出$

僱主人工照比$4630,唔會加的

你ok, 我估大部分僱主也ok

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]