• 瀏覽: 6,758
  • 回覆: 107
12名港人疑潛逃台灣時被中國海警截獲,目前扣押在深圳鹽田區看守所,被控涉嫌偷越國家邊境犯罪,部分被捕者家屬到警察總部報案,要求政府派員面對面探訪12人,確保他們安全,又要求海事處公開交代12港人被截獲的位置和船隻雷達資料等。警方20日晚發聲明表示,於八月二十八日循相互通報機制,接獲內地執法部門通報,於八月二十三日在內地水域拘捕十二名港人,涉嫌非法入境內地(偷越國(邊)境罪),內地執法部門正依法處理。警方又稱,八月二十三日上午的航行監察系統記錄,未有發現任何內地海警船進入或停留本港水域。

政府講乜班A貨瓜毒同耳猿都唔會信, 最好所有瓜毒同耳猿一齊上深圳了解同落口供, 睇下佢地從邊度得來資料話海警越境執法?

注: 刺探國家機密係叛國大罪, 無期徒刑係最高刑罰

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/526168/12港人涉潛逃-警方-當日未有發現任何內地海警船進入本港水域

佢地夠膽返內地咩?

引用:
原帖由 故鄉明 於 2020-9-21 08:44 AM 發表
佢地夠膽返內地咩?
「逃籠小隊」偷渡去台灣省呀,中途必經內地水域

提出懷疑海警進入香港水域呢個已經可能犯咗中國法律

條路點都經大陸水域,大陸駛鬼去港水域咩?班黃狗點搬龍門都無用。

我呼籲香港政府和警方不要理會這些曱甴的死纏爛打,無理取鬧了,至今香港政府和警方做了這麼多事情,對這些逃跑的罪犯已是仁至義盡!讓大陸司法系統處置吧,兩地制度不同,對囚犯的待遇也不同的。

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2020-9-21 08:53 AM 發表
我呼籲香港政府和警方不要理會這些曱甴的死纏爛打,無理取鬧了,至今香港政府和警方做了這麼多事情,對這些逃跑的罪犯已是仁至義盡!讓大陸司法系統處置吧,兩地制度不同,對囚犯的待遇也不同的。 ...
佢地意圖刺探國家機密

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-21 08:46 AM 發表
提出懷疑海警進入香港水域呢個已經可能犯咗中國法律
海警進入香港水域會犯法??
係咪海警要向特區政府提出申請,經批准後始可到香港水域,並且不得執行職務。???

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2020-9-21 08:53 AM 發表
我呼籲香港政府和警方不要理會這些曱甴的死纏爛打,無理取鬧了,至今香港政府和警方做了這麼多事情,對這些逃跑的罪犯已是仁至義盡!讓大陸司法系統處置吧,兩地制度不同,對囚犯的待遇也不同的。 ...
抵死!反送中反得咁過癮。

若果有需要中國係香港主權國當然可以進入, 但係班瓜熟提出疑問就關繫到有人可能做緊刺探中國國家機密嘅事
引用:
原帖由 故鄉明 於 2020-9-21 08:54 AM 發表

海警進入香港水域會犯法??
係咪海警要向特區政府提出申請,經批准後始可到香港水域,並且不得執行職務。???

中國點會放按法例處理呢類個案
香港無可能鬥得過中國
香港真係非常不幸

引用:
他們層出不窮的歪理

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-21 08:42 AM 發表
12名港人疑潛逃台灣時被中國海警截獲,目前扣押在深圳鹽田區看守所,被控涉嫌偷越國家邊境犯罪,部分被捕者家屬到警察總部報案,要求政府派員面對面探訪12人,確保他們安全,又要求海事處公開交代12港人被截獲的位置和船隻雷達資料等。警方20日晚發聲明表示,於八月二十八日循相互通報機制,接獲內地執法部門通報,於八月二十三日在內地水域拘捕十二名港人,涉嫌非法入境內地(偷越國(邊)境罪),內地執法部門正依法處理 ...
點講都冇用。就算畀晒資料佢哋睇,佢哋都會話資料被做過手腳。
佢哋必定一口咬實12瞞逃係被偷渡。
就算將12瞞逃送返香港,佢哋都會實牙實齒咬定係被偷渡。
香港黑政治,只有更黑,沒有最黑。

佢地提出海警越境執法呢個講法只會令單案更複雜, 人蛇會有更悲慘嘅結局
引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-21 09:11 AM 發表

點講都冇用。就算畀晒資料佢哋睇,佢哋都會話資料被做過手腳。
佢哋必定一口咬實12瞞逃係被偷渡。
就算將12瞞逃送返香港,佢哋都會實牙實齒咬定係被偷渡。
香港黑政治,只有更黑,沒有最黑。 ...

連香港挖人家祖墳的案都破唔到案, 仲要隔山破大陸案。

主題標籤 #海事處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]