• 瀏覽: 3,210
  • 回覆: 110
+4
泰國10萬名示威者上周六(19日)起在首都曼谷國立法政大學校園靜坐,要求總理帕拉育下台及改革王室,數百人徹夜留守。至周日

轉載 ~泰國10萬名示威者上周六(19日)起在首都曼谷國立法政大學校園靜坐,要求總理帕拉育下台及改革王室,數百人徹夜留守。至周日(20日)黎明時份,學生領袖把一塊象徵泰國於1932年結束專制君主制的牌匾鑲在王家田廣場,宣布「國家屬於人民」,並讀出10點宣言。學生領袖當日早上帶領示威者遊行大王宮遞交請願信,警方部署1萬警力應對。

學生聯盟(SUT)領袖巴力(Parit Chiwarak)上周六晚揚言要於翌日帶來「黎明奇蹟」,他待周日破曉便與其他學生領袖一同在王家田廣場地面鑲上一塊直徑11.6吋的圓形牌匾,牌匾刻有「人民在這裏表達訴求:這國家屬於人民,並非王室產業,他們騙了我們」字句,並以於1932年發動政變結束君主制,令泰國成為君主立憲制國家的軍方及民運領袖命名,稱為「人民黨牌匾2020」,亦與2017年泰王佛齊拉隆功登位後王宮外被拆除的相似。

示威者周日早上原定遊行至政府總部,後來改變目的地至大王宮。警方嚴陣以待,在天光前在通往政府總部的街道架設鐵馬及石屎躉等,防止示威者衝擊,警員則築人牆防線封路。示威者在樞密院外一度與警方對峙,期間大批民眾舉起3隻手指,象徵今場示威的「三大訴求」,包括解散國會、停止威脅異見人士、修正軍方制定的憲法,他們其後把請願信交給警方代表。學生領袖之後宣布歷時兩日的示威結束,號召周四(24日)再在國會大樓外集會,並於下月14日大罷工。

此前,數百人上周六起在國立法政大學校園徹夜留守,要求總理帕拉育下台之餘,亦同時高呼改革王室、修改憲法及舉行選舉等訴求。巴力估計,示威人數將較上次規模最大示威活動的人數更多,約有10萬人出席。除學生外,來自泰國南部等地,以及對政府和社會不滿人士亦有參與。

當晚不少人輪流上台演講,有人批評軍人差劣地對待國民,另有人批評政府貪污及貧富懸殊。示威者以手機發出燈光,聲勢浩大,有人則席地而睡。

有穿黑衣、戴頭盔及防毒面具的示威者築人鏈。(Getty Images圖片)

警方架起路障。(電視畫面)

學生領袖拿着牌匾合照。(電視畫面)

警方築起防線。(電視畫面)

學生領袖在王家田廣場鑲上牌匾。(Getty Images圖片)

示威者於曼谷王家田廣場徹夜留守。(Getty Images圖片)

示威者有穿黑衣、戴頭盔及防毒面具築人鏈?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20200920/bkn-20200920011147241-0920_00912_001.html

原來學生聯盟領袖巴力,係同黃之鋒相識,亦都一齊做討論嘅!

香港應該收專利費,班友既裝扮學到十足十。。。見好就收啊,泰國唔同香港咁文明,真系掃死你班友

係咪有人在幕後策劃??

引用:
原帖由 A1000 於 2020-9-20 03:55 PM 發表
原來學生聯盟領袖巴力,係同黃之鋒相識,亦都一齊做討論嘅!11630723
黃之鋒泰國手足。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-20 16:03 發表
香港應該收專利費,班友既裝扮學到十足十。。。見好就收啊,泰國唔同香港咁文明,真系掃死你班友
你有冇睇啲托呀?美國又係噉喎!同香港一樣裝扮,而家泰國又有喇!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-9-20 16:10 發表
係咪有人在幕後策劃??
你話學生可以識得幾多嘢,我就唔知。但人仔細細可以發動咁多人出黎,都唔係三朝兩日就可以做得到啩?

引用:
原帖由 ak763 於 2020-9-20 16:16 發表

黃之鋒泰國手足。
你好似知啲嘢噃!願聞其詳。

引用:
原帖由 A1000 於 2020-9-20 03:47 PM 發表
泰國10萬名示威者上周六(19日)起在首都曼谷國立法政大學校園靜坐,要求總理帕拉育下台及改革王室,數百人徹夜留守。至周日

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20200920/photo/bkn-20200920011147241-0920_00912_001_01b.jpg?20200920144229

轉載 ~泰國10萬名示威者上周六(19日)起在首都曼 ...
嘩! 乜曼谷搞成噉樣樣呀? 咁多人今次又搞邊科呀?

引用:
原帖由 A1000 於 2020-9-20 03:55 PM 發表
原來學生聯盟領袖巴力,係同黃之鋒相識,亦都一齊做討論嘅!
唔怪之得啦 ! 呢個學生聯盟領袖巴力,咁熟面口。原來又係同嗰啲人坐埋 !

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-20 04:03 PM 發表
又係同一群年青有為嘅青年。

引用:
原帖由 A1000 於 2020-9-20 04:17 PM 發表

你話學生可以識得幾多嘢,我就唔知。但人仔細細可以發動咁多人出黎,都唔係三朝兩日就可以做得到啩?
軍頭唔行Martial Law??

引用:
原帖由 jumboleung 於 2020-9-20 16:25 發表

嘩! 乜曼谷搞成噉樣樣呀? 咁多人今次又搞邊科呀?
呢排疫情,港人冇得去泰國,影響比較冇咁大。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2020-9-20 16:27 發表

唔怪之得啦 ! 呢個學生聯盟領袖巴力,咁熟面口。原來又係同嗰啲人坐埋 !
可能佢哋都係同一個研討班嘅同班同學呢。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-9-20 16:32 發表

軍頭唔行Martial Law??
我諗唔係睇表面咁簡單,泰國係軍人話事,國王都係一個象徵意義。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]