• 瀏覽: 1,185
  • 回覆: 4
+2
並且,早在1958年提出了解決方法
事實證明,鄧小平確實比毛澤東矮

附件

帝国主义还是要整你们的.jpg(150.14 KB)

自力更生为主.PNG(132.17 KB)

愿我有生之年,得见您君临天下。
咁多代領導人都知道,同老毛有咩關系?中國科技系在國際打壓中成長

因為華為出名,才覺得美國尼兩年才開始對中國企業出手,事實上在華為之前.有過百企業就被列入實體清單了

如果中國在十幾年前就硏發出90nm光核機,但美日歐就聯手把所有零件禁運,中國用了十年先把
所以零件國產化,所以唔系中國光核機硏發慢,系中國差唔多全都要自己由0開造起,仲要避開專利

美日歐好似好能先進,確實都系,但佢地可以自由用其他國家既先進技術,如ASML euv光核機就集
美國,德國,日韓等既先進技術先生產出來,非一個之力

有時候買不如自己造,好多時候系被迫,你唔買外西方現成,你連國家經濟都發展唔到

無可否認,80年代以經濟困難為由導致部分關鍵項目斷代。

而且90年代性有聯想呢D買辦,提出貿工技戰略,導致科研導向的企業更少。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-9-21 11:28 AM 發表
咁多代領導人都知道,同老毛有咩關系?中國科技系在國際打壓中成長

因為華為出名,才覺得美國尼兩年才開始對中國企業出手,事實上在華為之前.有過百企業就被列入實體清單了

如果中國在十幾年前就硏發出90nm光核機,但美日歐就聯手把所有零件禁運,中國用了十年先把
所以零件國產化,所以唔系中國光核機硏發慢,系中國差唔多全都要自己由0開造起,仲要避開專利

美日歐好似好能先進,確實都系,但 ...
超錯,美國對華為打壓始於2002年。
無可否認,美國係華為一事上係好有眼光的。

例如華三,華為回購華三美國堅決刖阻止,但係會比純國企收購。

講同做係兩回事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]