• 瀏覽: 1,105
  • 回覆: 18
12 港人被中國拘留至今已 29 日,保安局局李家超昨日受訪時稱,12 人已按當局提供律師名單「揀選」兩名代表律師。有份協助家屬的立法會議員朱凱廸今日指,按內地法律被扣留人可以找 1 至 2 名律師作辯護,他質疑中共如今向每人派 2 名律師,目的是「打爆個 quota」阻止家屬委託的律師介入。

朱凱廸今日在 FB 發文,引述《刑事訴訟法》第 33 條指,被扣留人可以找 1 至 2 名律師任辯護人。如果中共只派 1 名官方律師給被扣留人,就沒有理由拒絕家屬委託的律師:「所以,李家超做中共傳聲筒話每個被扣港人都選擇了 2 名官派律師,目的是『打爆個 quota』,等『家屬律師』冇位置介入」。

朱凱廸認為,事件反映 12 港人極有可能不會在短期內釋放回港,「營救工作仍需努力」。

邊有咁好死,
咪又係共狗傳聲筒。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/politics/送中-29-天-朱凱廸-中共向每人派-2-律師-為-打爆-quota-阻家屬律師介入/

呢12件仆街曱甴真幸福, 有老共熱情招待.

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-9-20 02:00 PM 發表
老公老婆都幫你搵埋⋯有時間中還會有1個終老的情況出現 🤗😁
咪好囉,唔使啲毒男孤獨終老喇。

朱凱廸認為,事件反映 12 港人極有可能不會在短期內釋放回港,「營救工作仍需努力」。

🐷你繼績消費12傻人飲佢哋啲血的話,
佢哋唔單止短期內不會獲釋,更大機會會被重判。

營救工作 要洗錢的嗎?

真係家屬咩?點證明?

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2020-9-20 02:03 PM 發表

🐷你繼績消費12傻人飲佢哋啲血的話,
佢哋唔單止短期內不會獲釋,更大機會會被重判。 ...
最後都係捐錢喇契弟

引用:
原帖由 can9394 於 2020-9-20 02:09 PM 發表
營救工作 要洗錢的嗎?
要,越多錢機會越大

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-20 02:23 PM 發表

營救工作可不可以理解為劫獄?
敢咩

借問一句,香港人可以點營救這12逃犯呢,朱議員有何後着

點解無家屬上去打俾聽下?自己個仔嚟㗎

引用:
原帖由 pkpc 於 2020-9-20 01:51 PM 發表
12 港人被中國拘留至今已 29 日,保安局局李家超昨日受訪時稱,12 人已按當局提供律師名單「揀選」兩名代表律師。有份協助家屬的立法會議員朱凱廸今日指,按內地法律被扣留人可以找 1 至 2 名律師作辯護,他質疑中共如今向每人派 2 名律師,目的是「打爆個 quota」阻止家屬委託的律師介入。

朱凱廸今日在 FB 發文,引述《刑事訴訟法》第 33 條指,被扣留人可以找 1 至 2 名律師任辯 ...
公民黨唔北上救人 收皮啦

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-9-20 02:25 PM 發表
謝問一句,香港人可以點營救這12逃犯呢,朱議員有何後着
首先籌眾,資金愈多愈好

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]