• 瀏覽: 730
  • 回覆: 15
香港失業人口增加5800人至近25萬,勞工及福利局長羅致光今(20日)發表網誌表示,勞動人口增加較就業人口增加快,是因絕...

玩數字遊戲也沒用啦,保就業花費太多已是毫無懸念

x佳x康X臣氏x和是大鸁家

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200920/mobile/bkn-20200920103839297-0920_00822_001.html

咁新一屆畢業生又確係增加咗就業人口嘅,多少都會影響失業率喎

佢好似冇講職位縮減的原因。
似避重就輕。

對不同意見既人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋碇頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫 ...

香港人自己爭取攬炒香港有全民檢測唔同心去做抽出隱型帶菌者令社會正常社交經濟活動可正常…怨得誰

可惜長貧難顧.

畢業生就業問題係死症,當年畢業生失業率係50%,董伯伯為咗解決問題,設計出副學士制度,延遲咗畢業生人口數目,但過幾年經濟都未見曙光,畢業生人人揹十幾廿萬債務,同時令香港全民大專生,學歷大幅貶值,我好記得當年如果要做註冊社工,副學士學士都可以註冊,結果大家個價都好低。

其實保就業應該只針對受疫情影響最嚴重嘅行業先可申請,多出嚟嘅錢就直接派比市民……

學棍罷工第一,駛 L 搵野做咩

對不同意見嘅人私了,淋易燃液體燒,用磚頭掟死,又用渠蓋碇頭要攞命,機埸禁錮圍毆、脫褲羞辱,天有眼終於有報應,所以那12個黃屍曱甴暴徒係抵L死嘅,不值得憐憫 ...

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-9-20 12:38 發表
佢好似冇講職位縮減的原因。
似避重就輕。
打工他只係驚疫情後僱主洗牌大換血,全公司換哂新人。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2020-9-20 02:10 PM 發表
畢業生就業問題係死症,當年畢業生失業率係50%,董伯伯為咗解決問題,設計出副學士制度,延遲咗畢業生人口數目,但過幾年經濟都未見曙光,畢業生人人揹十幾廿萬債務,同時令香港全民大專生,學歷大幅貶值,我好記得當年如果要做註冊社工,副學士學士都可以註冊,結果大家個價都好低。 ...
商人做特首始終較好
起碼勝任過公務員出身的

現在年青人畢業即創業,已經跳過就業這門檻~理大,科大,中大,港大,今屆畢業生好多已做老闆~大多開裝修公司,~射箭館,外判馬路重鋪工程,化學物品調配員,鐳射光學測試員,研發新一代通渠水,及環保徒手拆卸中心~大多貫徹~學以致用..個個優秀青年,,何來失業~咪柒亂up~

失業率得6%

即100人94個有野

無事喎

仲要炒多D曱甴先得,攬炒呀

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-9-20 03:11 PM 發表
學棍罷工第一,駛 L 搵野做咩
學棍話無工點罷

一定要揾返份工,然後罷工先型

顧主再嘈就私了

主題標籤 #羅致光
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]