• 瀏覽: 1,921
  • 回覆: 9
+3
有趣logic, 中國是共產國家,因此用外國軟件要翻牆!明白!

美國是"自由"國家, 但用戶使用中國軟件仍然要翻牆!那麼!

美國的所謂自由,是否實際上等於中國的共產?

那麼,中國實際上亦是自由社會,而美國亦是共產社會!

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-20 10:37 AM 發表
有趣logic, 中國是共產國家,因此用外國軟件要翻牆!明白!

...
根本呢啲只係一班盲反嘅儍瓜嘅想法而已,是否需要翻牆只不過是防止國外對自己國家嘅滲透而設立的機制,完全同是否自由或專制無關。中國要設防火牆嘅目的,就係為了防止外國嘅虛假訊息影響自己國民,更重要係為咗防範恐怖主義嘅宣傳。即使任何國家,根本就有同樣的機制,只不過中國大大方方話到明,而西方國家就虛偽地暗底裏去監控。現在美國都已經發覺呢啲虛偽嘅表現根本無需要再繼續,所以亦擺明車馬去禁止而已。

以前打電話俾女同學,都要翻牆避開佢老豆先搵到,其實係同一道理

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-20 10:37 AM 發表

...
一個不想俾人,洗國民腦的
一個不想俾人,知到真相的

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2020-9-21 03:35 PM 發表

一個不想俾人,洗國民腦的
一個不想俾人,知到真相的
精闢!

引用:

...
原因係好視乎
網頁內容或網上節目內容,
已經/未曾/沒有/將會,銷售予可銷售的授權對象地區與否。
以及視乎當地法例,接不接受網頁及網上節目的內容。

就好似,睇TVB籌款節目,
都有分"網上版"及"電視版",
各有其面對的觀眾層面類型,
觀看的渠道也不相同。
網上產品未適用於該地區之時,
只能夠翻牆,使用 "特定地區的網絡"的身份來閱覽。
1 如果身在美國,睇 "香港開電視" 或 "MyTV Super" 節目重温,一定要翻牆(經由香港的網絡)來看。
2 如果在香港,觀看"TikTok"、日本電視台、美國電視台,也需要翻牆(經由日本或美國網絡),唔通香港沒有自由?
唔係家嘛!
當然在中國,看FB和看YouTube也要翻。
3 在香港,如果看外國的YouTube的電視台Channel,
都要翻牆才看到Channel入面的片。

這就如同藍光碟的分區設限:

如果翻牆合法,翻牆就像"購買水貨"。
如果翻牆不合法(政府下令不能翻),翻牆就像"禁止水貨買賣"。

具體上,中國某程度是比美國更民主、更自由、更文明、更平等。
原則上,社會主義的核心價值觀,包括: 自由、平等、民主、文明......

出處: 維基百科
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/社会主义核心价值观

實際上,如同人類如要接觸靈異嘢,需要依靠靈媒開眼/開耳,或經由醫護人員的口述,
如同18歲以下買煙食,都要問人借身份證。

受訪由3分05秒開始
救護人員受訪(節目只適宜成人觀眾,內容涉及成人情節),
http://www.hkopentv.com/#/videopage/BW02910

有時,要接觸靈異事情,都要經由師父施法,來打通個界限。

如果家屬唔問,救護人員都唔會向家屬講(如果不主動翻牆,牆外的網上內容,不會主動提供給牆內的觀眾)。

專家講解,翻牆一樣也會被查得出,以及避免被查出的方法:
https://www.youtube.com/watch?v=oH7Ef9xIwd4

當然,有"翻牆的自由",
總比"翻牆是犯法、沒有翻牆的自由"來得自由。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-23 01:19 AM 發表
終於大家都無上網自由!中共成功推動共產文化!
與自由無關,只有強弱之別
弱者躲牆內逃避強者,係理所當然

引用:

...
🤣🤣🤣

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-20 04:52 PM 發表

根本呢啲只係一班盲反嘅儍瓜嘅想法而已,是否需要翻牆只不過是防止國外對自己國家嘅滲透而設立的機制,完全同是否自由或專制無關。中國要設防火牆嘅目的,就係為了防止外國嘅虛假訊息影響自己國民,更重要係為咗防範恐怖主義嘅宣傳。即使任何國家,根本就有同樣的機制,只不過中國大大方方話到明,而西方國家就虛偽地暗底裏去監控。現在美國都已經發覺呢啲虛偽嘅表現根本無需要再繼續,所以亦擺明車馬去禁止而已。
其實美國只係把口唔肯認,他們個心係認同內地果套。所以暗啞底跟隨內地果套。所以我有信心終有一天美國會放棄自己的政治制度,行中共果套。西方國家一向跟美國,只要美國放棄西方式民主制度,其他國家一定跟。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]